Inicijativa za pse pazi.mazi.voli.

Inicijativa za pse pazi.mazi.voli.

pazi.mazi.voli.3

Purina i Udruga za zaštitu i dobrobit životinja Indigo organizirale su panel pod nazivom „Odgovorno vlasništvo – rješenje za 15.000 napuštenih pasa u Republici Hrvatskoj“, na kojem se razgovaralo o važnosti edukacije sadašnjih i budućih vlasnika u kontekstu sprječavanja napuštanja pasa. Na događanju je predstavljena i zajednička inicijativa pazi.mazi.voli. u sklopu koje će Purina uložiti 500.000 kuna u razne aktivnosti usmjerene ka promociji udomljavanja i odgovornog vlasništva.

pazi.mazi.voli.1

Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, koji je ispred Grada Zagreba sudjelovao na panelu, između ostalog je izjavio: „Prema nekim statistikama u Zagrebu živi oko 50.000 pasa, dok se procjenjuje da se godišnje napusti i izgubi njih oko 1.500. Grad Zagreb usko surađuje i financijski podupire rad skloništa, udruga i azila koji brinu o napuštenim psima, no na njima ne može biti sva odgovornost. Potrebna je suradnja javnog, privatnog i civilnog društva u rješavanju ovog problema. Stoga ovim putem pozivam građane da budu i sami odgovorni vlasnici, a oni koji nemaju kućne ljubimce da razmisle o udomljavanju“.

Prema procjeni Udruge Indigo u Hrvatskoj se na ulici godišnje nađe oko 15.000 pasa od kojih se udomi približno 4.000, dok ostatak ili ostaje na ulici ili čeka na udomljenje. Iz tog razloga Purina i Indigo su iniciranjem ovog panela željeli osvijestiti javnost o problematici napuštanja kućnih ljubimaca i važnosti odgovornog vlasništva u njenoj prevenciji.

pazi.mazi.voli.2

Iskustvo rada s napuštenim životinjama te važnost aktivnog i odgovornog vlasništva na panelu je predstavila Dora Perši, predstavnica Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Indigo. Istaknula je kako je problem napuštanja pasa prvenstveno problem cijele zajednice te je upravo iz tog razloga i pokrenuta ova inicijativa. Samo uz edukaciju i promjenu svijesti sadašnjih i budućih vlasnika pasa o odgovornom vlasništvu dugoročno se može ostvariti znatan pomak.

U sklopu inicijative pazi.mazi.voli. održavat će se edukacije o odgovornom vlasništvu, poticati socijalizacija vlasnika i njihovih pasa te će se svim udomiteljima osigurati mjesečna zaliha hrane za sretan zajednički početak.

Učitati još
Zatvori