3 stvari o kojima trebate razmisliti prije nego što nabavite kućnog ljubimca

3 stvari o kojima trebate razmisliti prije
nego što nabavite kućnog ljubimca

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Vizuete (Mia Mia Mine) (@miamiamine) on

Kraj godine, praznici i blagdani polako se približavaju. Vrijeme promjena, donošenja odluka, mijenjanja ustaljenih rutina i životnih navika za mnoge će donijeti neke nove uzbudljive momente. Omiljeno godišnje doba , mnogi će se složiti, uživa takvu reputaciju zbog rituala darivanja. Kućne ljubimce međutim, nipošto ne treba tretirati kao darove. No, ako razmišljate o proširenju ‘kućanstva’ ili smatrate da bi vašoj  djeci dobro došao ljubimac koji će obilježiti dio odrastanja psi i mačke i dalje su najpoželjniji kućni mezimci.  Životinje unose sreću i zabavu u živote, jer se u kratkom roku uvuku pod kožu te postanu punopravni članovi obitelji. U nastavku donosimo 5 stvari o kojima vrijedi razmisliti prije nabavljanja novog krznenog prijatelja.

Psi i mačke po mjeri životnog stila

 

View this post on Instagram

 

A post shared by King Charles Cavaliers (@darcyanddaisy) on

Psi i mačke s razlogom su najtraženiji kućni ljubimci. Iako briga oko njih ovisi o pasmini i starosti, većinom su vrlo zahvalni za držanje u kući. Svaka životinja treba pažnju i ljubav, baš poput ljudi svaka je posebna i ima drugačiji karakter. Neki psi i mačke ne mogu dugo biti sami u stanu, pa ako radite prekovremeno, vaš ljubimac mogao bi postati tužan i depresivan. S druge strane, česta putovanja i ubrzani tempo života sa sobom nose i dodatnu brigu oko transporta. Kućni ljubimci u obiteljima s djecom odličan su način da se pažnja, ljubav i osjećaj za brigu i obavezu potakne u njima od najranije dobi. No, ako su djeca premalena mogla bi biti ‘prijetnja’ ljubimcu ili obratno. Psi i mačke bez obzira na vrstu, zahtijevaju vaše vrijeme i pažnju. Bitno je da prije kupnje o njima razmišljajte kao dugoročnom izvoru sreće, ali i dodatnoj obavezi koju ne možete zapostaviti, jer ipak radi se o živom biću koje osjeća baš kao i vi.

Koliko košta imati kućnog ljubimca?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᗷᗩYOᑌ (@bayou.the.bengal) on

U današnje vrijeme malo tko ne mora paziti na raspolaganje mjesečnim budžetom. Kućni ljubimci osim radosti izvolijevaju i određenu svotu novaca za potrebnu njegu i život. Koliko hrane ćete kupovati ovisi o veličini psa ili mačke za koju se odlučite. Određeni ljubimci posjeduju osebujnije crte karaktera pa će im možda biti potreban i struni trening. Kućni ljubimci vole modu kao i njihovi modno osviješteni vlasnici stoga će zimska odjeća, pogotovo za one manje biti nužna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ari & M (@honeyidressedthepug) on

Neophodna oprema za svakog ljubimca su ogrlice i povodci  za vođenje kako bi skupa bezbrižno uživali u dugim šetnjama. Dodajte k tome trošak cjepiva i tableta za čišćenje od parazita te  transport. Ako putujete avionom, vlakom ili autobusom vrlo vjerojatno ćete morati nadoplatiti i cijenu dodatnog mjesta za sjedenje. Što se njege tiče, opcija slanja ljubimca k frizeru odlična je ideja ako želite izbjeći čišćenje stana. No, druženje s krznenim prijateljima čar je odnosa, šamponi i četke čine sastavni dio tjedne rutine u kojoj bi vaš ljubimac trebao uživati.

Preispitajte motive kupovine

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louie (@louiethelabbie) on

Psi i mačke nisu samo životinje, oni su odani prijatelji s kojima ćete se idućih godina intenzivno družiti. Imate li dovoljno vremena za ispuniti sve njihove potrebe kako bi živjeli sretno i ispunjeno? Kupnja mladunčeta bez obzira na to radi li se o maci ili psu, zahtjeva još i više brige. Tražite li pouzdanog partnera za suživot ako ste samac i želite da vas svakoga dana na vratima dočeka krzneni mezimac uz prigodno mahanje repom, psi su dobar izbor za vas. Mačke vole spavati, poprilično su mirne i jako vole biti mažene, ako ove zime razmišljate kako utopliti kućnu atmosferu informirajte se vrstama mačaka idealnoj za vaš stil i tempo života. Psi i mačke u azilu jedna su od opcija koju vrijedi uzeti u obzir kod kupovine. Oni su često željni ljubavi i toplog doma, s veseljem će vas dočekivati na kućnom pragu, skočiti u krilo, umiljavati se i uvijek će vas strpljivo saslušati.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori