U 3 koraka probudite sobne biljke i osvježite dom za proljeće

U 3 koraka probudite sobne biljke i
osvježite dom za proljeće

Proljeće je napokon stiglo, to osjećamo i bez kalendara, a osjećaju i sobne biljke. Uskoro se pomiče sat što znači da će dani biti duži, a s time će i više sunčevih zraka ulaziti u domove. Život u gradu, točnije u stanovima bez okućnice i vrta potiče mnoge da svoj životni prostor uljepšaju zelenilom u teglama i lončanicama. Već smo pisali o kućnim biljkama koje je lako održavati, a izgledaju lijepo bez obzira na godišnje doba. No, ipak proljetna njega poželjna je kako bi se vaša sobna flora i fauna probudila iz zimske hibernacije i osvježila dom. Dovoljna su tri koraka koja će ‘razveseliti’ i potaknuti rast sobnog bilja u trenu.

Proljetna njega kućnog zelenila

Svi oni koji su se okušali u vrtlarenju i sadnji cvijeća, znaju koliko opuštajući ovi rituali mogu biti. Odmak od stresa i neprestane žurbe koja je u moderno doba gotovo neizbježna, pronašli smo u brizi za sobne biljke koje su jedva dočekale proljeće. Dobro je poznato da svaka sezona donosi specifične vremenske uvjete, a s time se i njega mijenja. Za početak provjerite u kakvom su stanju vaše biljke, treba li ih presaditi ili samo dohraniti? Proljetna njega uključuje odstranjivanje suhih, odumrlih listova i naravno, vlaženje tla. Uz malo strpljenja, pažnje i ljubavi sobne biljke će oživjeti i uljepšati svaki kutak, kamo god ih stavili.

Presaditi ili dohraniti?

Make over doma u proljeće nikada nije bio jednostavniji, a uz to donosi i pravi užitak. Proljetna njega sobnih biljaka često postavlja pitanja i nedoumice od kojih su najčešće: presađivanje ili dohrana. Nakon nekog vremena u istoj tegli biljke jednostavno postanu ‘gladne’. Stoga im je potrebna kvalitetna dohrana i upravo je proljeće idealno vrijeme za nju. Varijanta je nekoliko od one da tekuće gnojivo dodate u vodu za zalijevanje ili pak dohranu stavite direktno u zemlju. Ako je biljka tijekom proteklih mjeseci vidno izrasla, tegla joj je vrlo vjerojatno pretijesna stoga je presadnja jedini način da ju oživite i probudite. Prilikom toga treba paziti ne oštetite korijen, a ako je riječ o velikim biljkama izmjenjuje se samo površinski sloj zemlje. Ono zelenilo koje još uvijek raste najbolje je presaditi u lončanicu veću tek jedan broj što bi u promjeru iznosilo oko tri centimetra. Držite se uputa i istražite što je najbolje za vrstu biljke koju imate.

Obrezivanje, odstranjivanje i pranje listova

Čim primijetite mladice, vrijeme je da pažnju usmjerite na one stare listove koje bi trebalo odstraniti. Osim što ćete tako ljepše oblikovati biljku, napravit ćete prostor za mlade izdanke koji se tek razvijaju. Proljetna njega ne smije zaobići pranje i brisanje listova. No prije svega, provjerite hoće li to naškoditi vrsti biljke koju imate, a ovisno o građi samog lista. One baršunaste i dlakave najbolje je čistiti kistom, a glatke ‘kožnate’ vlažnom krpicom. Vratite im sjaj uklanjanjem prašine na površini, a time ćete omogućiti i prodor svjetlosti bez koje nema fotosinteze.

Premjestite biljku na bolju poziciju

Dobro je poznato da sobne biljke treba premještati s vremena na vrijeme kako bi se zadovoljile njihove osnovne potrebe. Neke trebaju više sunca pa će im idealno mjesto biti u blizini prozora. Druge pak vole hladnije i mračnije uvjete pa će kutak u sobi, udaljen od izvora svjetlosti biti idealna pozicija. Vrijedi napomenuti da sve sobne biljke u određenoj dozi trebaju svjetlost, no kada postane zaista vruće ipak je pametno udaljiti ih od direktnog izvora svjetlosti. Svaki tjedan razbijte ustaljenu rutinu i probudite raskošno zelenilo u domu premještanjem na različite dijelove unutar interijera.

 

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori