Proljeće je iza ugla, a ove biljke su trenutno glavni hit u vazama 
Proljeće je iza ugla, a ove biljke su trenutno glavni hit u vazama 

Proljeće je iza ugla, a ove biljke su
trenutno glavni hit u vazama 

Ovih dana gdje god da se okrenemo šareno cvijeće počelo je nagoviještati proljeće. Iako je još uvijek na momente hladno, priroda se budi, a svježe cvijeće iz naših vrtova i cvjećarnica nezaobilazno je u našim domovima. Proljetnice su se uselile u naše vrtove, magnolije krase ulice i parkove, a ono veće rezano cvijeće sada je glavno u našim vazama i na našim proljetnim stolovima.

Žuta vrba 

Forzicija ili žuta vrba je nezahtjevna biljka koja uspijeva gotovo svugdje. Zbog svoje otpornosti raste i zimi, a ne može ju iznenaditi ni pokoji iznenadni proljetni mraz. Voli izravnu sunčevu svjetlost, stanar je brojnih vrtova i otvorenih površina, ali dobro može uspijevati i u teglicama. Bitno je samo da joj osigurate mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti i dobro dreniranu posudu. U našim vazama pak dobro će se slagati s ostalim proljetnicama kao što su zumbuli, narcisi i cice-mace. Svojom predivnom žutom bojom unosi vedrinu u svaki interijer, a često je dio i svih proljetnih aranžmana.

Tulipani 

Tulipani su klasična proljetnica i među prvim vjesnicima ovog godišnjeg doba jer ih prve možemo vidjeti na cvatu. Ono što je za njih posebno je to i da kad uvenu možemo sačuvati lukovicu i iduće godine ju ponovo posaditi, a ona će izrasti u predivan cvijet. 

Narcisi 

Narcisi simboliziraju ponovno rođenje i nove početke. Poznati su još i kao cvjetovi korizme jer ih se kroz dugo povijest povezuje upravo s tim kršćanskim običajem. Osim tog značenja, njihova žuta boja simbolizira dolazak svjetlosti i unosi vedrinu u svaku prostoriju. 

Zumbuli 

Najmirisniji cvjetovi na ovom popisu. Svojim šarenim bojama uveseljavaju brojne vrtove i gradske površine, možemo ih kombinirati u vazama s drugim proljetnicama, ali i zasaditi u vrt, kada cvjetovi uvenu. Simboliziraju mir, odanost i ljepotu.

Cice mace 

Mekane, zavodljive, dugotrajne i nezaobilazne u svakom proljetnom cvjetnom aranžmanu – njihovo veličanstvo cice-mace. Ako stoje u vodi cice mace će trajati dulje, no savršeno će pristajati i posudama bez vode. Decentne, jednostavne, a opet efektne zbog svog su izgleda, omiljeno su cvijeće u bilo koje doba godine, iako je ožujak njihov mjesec. Potražite ih na obližnjoj tržnici i uživajte u njihovoj ljepoti. 

Gipsofila 

Gipsofila ili šlajer jedan je od omiljenih cvjetova koji je nezaobilazan u mnogim proljetnim aranžmanima. Ova ukrasna trajnica cvjeta od travnja do srpnja (iako ju već sada možemo pronaći na tržnicama), a specifična je po svojim sitnim cvjetovima, koje možemo vidjeti u bijeloj, ljubičastoj i ružičastoj boji.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori