Što biste sve trebali znati ako planirate nabaviti štene?

Što biste sve trebali znati ako
planirate nabaviti štene?

Uskoro se upuštate u jednu od najuzbudljivijih avantura u svom životu jer planirate nabaviti štene. Međutim, ne možete ga samo tako dovesti u svoj dom nego je potrebno obaviti određene pripreme za štene. Neke stvari će vam trebati odmah, stoga je dobro sve nabaviti na vrijeme. U nastavku pročitajte koje su osnovne stvari koje bi trebali imati kod kuće prije nego dovedete štene i kako bi trebali izgledati njegovi prvi dani kod vas.

Pripreme za štene: Osnovni popis stvari

 • Visokokvalitetna hrana za štence
 • Zdjelice za vodu i hranu
 • Prijenosne zdjelice kako bi štencu mogli dati vodu i hranu gdje god da jeste
 • Krevet za psa
 • Povodac, ogrlica i opasnica kako bi se štene počelo navikavati na njih od prvog dana
 • Posebno dugački povodac za šetnje kako bi mogli štencu dati slobodu bez da izgubite kontrolu nad njim
 • 5 ili 6 igračaka prilagođenih štencima
 • Poslastice za štence
 • Četka za štence
 • Šampon za štence
 • Proizvodi za čišćenje doma
 • Krpe i ručnici za čišćenje doma i šteneta
 • Papirnati ručnici
 • Higijenske vrećice
 • Ampula, ogrlica ili bilo koja druga vrsta zaštite od potencijalnih nametnika poput buha i krpelja

Njegov prvi dan u novom domu

Iako je dovođenje kući vašeg novog štenca uzbudljivo, nastojte biti smireni. Probajte ga ne obasuti bukom. Početak vikenda najbolje je vrijeme da dovedete kući svog novog ljubimca. To vam daje dva puna dana da se međusobno upoznate. Ovo je prekrasna i jedinstvena faza u vašem odnosu pa ju kvalitetno iskoristite.

Važno je da je oko štenca u trenutku dolaska u njegov novi dom mir. Iz tog razloga bi bilo dobro da ne pozivate odmah prijatelje da dođu vidjeti vašeg novog ljubimca ili da u tom trenutku imate goste koji još planiraju prespavati. Važno je uspostaviti svakodnevnu rutinu. Također, sklonite s puta sve stvari do kojih ne želite da vaše štene dođe kako ne bi netragom nestale ili bile uništene.

Kad dovedete štene u njegov novi dom, pokažite mu njegovo mjesto tj. njegov krevetić. To će biti njegova sigurna zona. Možete mu dati koju igračku, ali budite oprezni pri odabiru igračaka, pogotovo ako mu ih ostavljate dostupnima. Štene bi igračku moglo pregristi i progutati pa bi najbolje bilo nadgledati njegove igre. Pustite štene da istražuje, ali držite ga na oku. Također, cijelo vrijeme mu mora biti dostupna zdjelica s vodom.

Ne tretirajte štene u dobi od 6 do 12 tjedana poput odraslog psa. Imajte strpljenje, držite štene pod stalnim nadzorom i budite nježni prema njemu. Način na koji komunicirate sa svojim štencem u ovoj dobi presudan je za njegovu socijalizaciju. Želite biti u mogućnosti provoditi puno vremena s njim tako da ga naučite kako da se prilagodi vašoj uobičajenoj, dnevnoj rutini. Nadgledajte svoje štene u svakom trenutku i redovito komunicirajte s njim. Čim primijetite znakove poput njuškanja i hodanja u krug, to znači da mora obaviti nuždu, stoga ga odmah izvedite van jer štene ne može dugo trpjeti. Ono nema kontrolu nad mokraćnim mjehurom i morat će mokriti odmah nakon jela, pića, spavanja ili igranja.

Nagrađujte svoje štene za svako dobro i poželjno ponašanje, a odvraćajte mu pozornost od onih vrsta ponašanja koja nisu poželjna. Odvlačenje pozornosti je uvijek najbolja opcija jer je premali da razumije koncept kazne.

Nostalgija za starim domom

Također, štenci ponekad znaju biti nostalgični za bivšim domom, no to traje noć ili dvije. To je normalno s obzirom na to da su upravo napustili svoju majku i leglo. Ne brinite dakle ako vaše štene cvili kad je vrijeme za spavanje ili u vrijeme obroka. Ljubav i pažnja brzo će riješiti sve brige.

Visokokvalitetna prehrana je iznimno važna

Prvi mjeseci života pasa (ili prve dvije godine za štence velikih pasmina) ključni su za njihovo zdravlje ako se gleda dugoročno stoga je važno da pripreme za štene uključuju i visokokvalitetnu prehranu. Vaš će štenac možda trebati i do tri puta više kalorija, bjelančevina, vitamina i minerala po kilogramu tjelesne težine od odraslih pasa. Oni također trebaju posebnu prehranu koja cilja na zube, kosti i mišiće. Također, u prvih pet mjeseci života, imunitet vašeg štenca nije se jos u potpunosti razvio. Ovo razdoblje poznato je kao “razdoblje slabijeg imuniteta” kada vaš štenac može biti podložniji infekcijama i probavnim smetnjama.

Štencima je potrebno puno više hranjivih tvari i kalorija nego odraslim psima. Osnovno je da vašem štencu date primjerene hranjive tvari, pogotovo one koje su bitne za njegov rast. Stoga se preporučuje korištenje posebne hrane za štence, kao što je Purina linija Pro Plan Puppy hrane, koja je 100 posto potpuna i uravnotežena hrana. Nisu joj potrebni dodaci u vidu dodatnih vitamina i minerala te koja već sadrži sve ono što je vašem štencu potrebno da bude zdrav. S posebnim sastojkom kolostrumom, Optistart pomaže ojačati imunitet štenca kako bi vaše štene s lakoćom premostilo razdoblje slabijeg imuniteta i suočilo se s drugim izazovima odrastanja.

Prvih godinu dana obavezno hranite štene visokokvalitetnom hranom za štence kako bi mu osigurali sve potrebno za pravilan rast i razvoj. Ovisno o pasmini i veličini psa u odrasloj dobi prebacite štene na hranu za odrasle pse – s 9 mjeseci za male i mini pasmine, s 12 mjeseci za pse od 10 do 25kg u odrasloj dobi te s 24 mjeseca starosti za pse koji u odrasloj dobi teže iznad 25 kg.

Koliko često trebate nahraniti svoje štene?

Izbjegavajte davanje ostataka sa stola ili ljudske hrane jer ona nije primjerena potrebama štenva. Ako ga želite nagraditi, odaberite visokokvalitetne poslastice, ali ne pretjerujte kako ne biste unijeli neravnotežu u njegovu prehranu. Također, izbjegavajte davanje pravih kostiju za žvakanje, nego radije izaberite žvakalice koje su manje opasne

U prvih tri do četiri mjeseca hranite svoje štene barem tri puta na dan, a kasnije smanjite na dva obroka dnevno. Njegov želudac nije dovoljno velik da bi mogao primiti potrebnu količinu hrane u samo jednom obroku. Uz to, neka mu uvijek na raspolaganju bude zdjelica sa svježom i čistom vodom.

Foto: Freepik, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori