Priča o uspjehu: slastičarnica Amélie

amelie4

Žakline Troskot u svoju je ‘slatku’ avanturu krenula 2010. godine, a iz malog prostora u Vlaškoj 6, slastičarnica Amélie je narasla do tri lokala u Zagrebu i teško da postoji netko tko nije probao njihove francuske macarons ili poznate torte. Kuhinja u kojoj je Žakline sama pripremala prve kolače je u međuvremenu preseljena na novu, prostraniju lokaciju, Amélie je dobila dodatne kvadrate kako bi ugostila sve posjetitelje koji su se željno vraćali po još, ali tim slastičarnice nije stao samo na tome.

amelie13

Poznati interijer uređen u shabby chic stilu nedavno je preuređen, Amélie je dobila novi vizualni identitet pročišćenih linija zahvaljujući agenciji Señor i novim ilustracijama Mateje Kovač, ali ručno i s ljubavlju rađeni kolači, torte, quiche i svima znani macarons ostali su jednako fini. No promjene stižu i na tom polju – u svibnju očekujte brojne nove slastice koje ćete zasigurno s guštom degustirati na terasi, omiljenom okupljalištu s prvim zrakama sunca.

amelie6

O počecima, inspiraciji za nove torte i budućim projektima, razgovarali smo sa Žakline Troskot, vlasnicom slastičarnice Amélie.

amelie12

1. Sve je krenulo iz male kuhinjice u Vlaškoj, a danas Amélie posluje na tri lokacije u Zagrebu. Sada kad se osvrnete na postignuto, biste li nešto mijenjali?

Iako su početak i prva godina poslovanja bili iznimno teško razdoblje za mene, gdje sam bila i slastičar i dostavljač i konobar i čistač, svejedno ne bih ništa mijenjala. Baš ta činjenica da sam u početku sve sama obavljala, omogućila mi je da sve poslove objektivno sagledam i sukladno tome planiram daljnje zapošljavanje i organizaciju unutar firme.

amelie10

amelie5

2. Ubrzo nakon otvaranja se pokazalo kako su Zagrepčani jedva dočekali simpatično mjesto kao što je Amélie. Jeste li očekivali takav odaziv?

Sigurno sam se nadala tomu. Meni je kao potrošaču u tom trenutku nedostajalo sličnih mjesta, pa sam se nadala da nisam jedina koja bi voljela uživati svim čulima u tako malim simpatičnim prostorima.

amelie3

3. Kako nastaju Amélie torte i slastice? Otkuda inspiracija za nove kreacije?

Uvijek je to trenutak inspiracije koji se dogodi dok nešto jedem, pronađem neki zanimljivi okus, čitajući kulinarske knjige i nešto mi iskoči kao ideja, priroda ponudi neku zanimljivu namirnicu itd. Većinu vremena ne dolazi odmah inspiracija za cijelu tortu, nego prvo za kremu, biskvit i slično. Tek kasnije u kuhinji kombiniramo što bi uz tu kremu još odgovaralo, što bi nadogradilo biskvit ili namirnicu itd. U svakom slučaju to je jedna igra bez granica zbog koje volim ovaj posao i zbog čega sam se odlučila na ovu avanturu.

amelie14

Žakline Troskot

4. Nedavno ste preuredili prostor u Vlaškoj, a slijede promjene i u drugim lokalima. Kako gosti reagiraju na novi izgled?

Gosti većinom reagiraju pozitivno, ali sigurno ima i onih koji su nostalgični za starim uređenjem, jer ih možda veže za neke lijepe trenutke provedene u Amélie lokalima. Međutim mi smo osjetili potrebu za jednim zaokretom jer smo stekli dojam da se dosta slastičarnica po Zagrebu otvorilo u ‘slatkastom’ stilu, pa nam je trebao mali odmak. Prostor u Vlaškoj još uvijek dorađujemo i bit će još ugodnih iznenađenja za oko, tako da smo sigurni da će naši gosti i s novim uređenjem nastaviti uživati kod nas.

amelie2

5. Kakve delicije nam Amélie priprema u skorijoj budućnosti?

Planova smo uvijek imali puno, a sada je došlo vrijeme da ih polako počinjemo i ostvarivati. Nakon promjene vizualnog identiteta, dolaze na red i naše slastice, tako da od svibnja ove godine spremamo puno novosti za naše goste. U kuhinji uvelike radimo na novim kolačima, tortama, sladoledima i generalno cijeloj našoj ponudi. Naravno da nećemo sve torte zamjeniti novima, ali 40% naše ponude bit će noviteti zbog kojih smo oformili jedan team zadužen samo za izradu novih slastica. One će se redovito mijenjati, kako bi našim gostima pružili još bolju i raznolikiju ponudu.

amelie8

Jedno sigurno nećemo mijenjati nikada, a to je kvaliteta namirnica koje koristimo za naše proizvode te domaći pristup proizvodnji kolača. Još uvijek nas ne zanimaju nikakvi praškovi, gotove smjese i slično, niti će nas ikada zanimati. Ne težimo savršeno dekoriranim slasticama, volimo te male nesavršenosti u našim kolačima, pristupamo izradi torti kao i doma, samo što ih radimo količinski dnevno puno više, u profesionalnim uvjetima, s profesionalnim osobljem.

amelie15

amelie7

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0