Otkrijte kako pravilno očistiti i dezinficirati svoj dom, mobitel, ključeve i ostalo tijekom pandemije koronavirusa

Otkrijte kako pravilno očistiti i dezinficirati svoj dom, mobitel, ključeve i ostalo tijekom pandemije koronavirusa

Sapun i voda su zakon broj jedan kad se radi o čišćenju svih površina u vašem domu. Ako su dovoljno dobri za adekvatno vođenje higijene ruku, to znači da su prikladni i za čišćenje vašeg doma, pogotovo u nedostatku drugih sredstava. Ako već nije, čišćenje i dezinfekcija bi vam trebali postati svakodnevna rutina tijekom pandemije koronavirusa. Potrebno je samo nekoliko minuta, ali čišćenje prometnih površina jednom dnevno može značajno pridonijeti sprečavanju širenja infekcije. Stolovi, kvake, prekidači, radne površine, ručke, mobiteli, tipkovnice, wc, slavine, sudoperi itd. su sve stvari koje morate detaljno i učestalo prati kako bi se zaštitili od zaraze.

Trenutno se puno toga događa. Stresno je i zastrašujuće. Može biti teško znati što biste trebali raditi svake sekunde svakoga dana kako biste se adekvatno zaštitili. Ako to možete, najsigurnija stvar koju možete napraviti je ostati kod kuće. Međutim, ako niste u mogućnosti biti doma onda bi bilo dobro da se držite savjeta za čišćenje i dezinfekciju u nastavku.

Očistite i dezinficirajte

Prvo što morate znati je da su čišćenje i dezinfekcija dvije vrlo različite stvari, a preporučljivo je raditi oboje, čak i ako nitko u vašem domu nije bolestan. Čišćenje podrazumijeva uklanjanje nečistoća s površina, a dezinfekcija podrazumijeva uništavanje patogena. Prijenos s osobe na osobu predstavlja puno veći rizik od prijenosa putem drugih površina, no preporučuje se da jednom dnevno očistite i dezinficirate svoj dom kako biste bili sigurni. Naravno, pod pretpostavkom da ste vi ili netko iz vašeg kućanstva bili u kontaktu s vanjskim svijetom.

Pranje i dezinfekcija kućanskih površina

Ako želite dodatno dezinficirati određeno područje, isprva ga očistite mješavinom sapuna i vode, zatim primijenite dezinfekcijsko sredstvo. Tijekom čišćenja i dezinficiranja vašeg doma i svih ostalih površina, preporučljive mjere predostrožnosti uključuju nošenje rukavica i provjetravanje prostora. A nakon čišćenja obavezno perite ruke.

Također, za dezinfekciju kućanstva možete koristiti i razrijeđeni izbjeljivač, ali samo na površinama koje to mogu podnijeti. Izbjeljivač je djelotvoran protiv koronavirusa samo ako se pravilno razrijedi, stoga obavezno detaljno slijedite upute proizvođača za primjenu i nemojte zaboraviti prozračivati tijekom upotrebe. Isto tako, nikada nemojte miješati izbjeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje. Otopinu ostavite da djeluje najmanje jednu minutu. Otopine alkohola, s najmanje 70 postotnim alkoholom, su također djelotvorne u borbi protiv koronavirusa.

Kako dezinficirati odjeću?

Odjeću, ručnike, posteljinu i stolnjake operite prema uputama proizvođača. Koristite najveću temperaturu vode za pranje (ne veću od onoga što piše na etiketi) i obavezno u potpunosti osušite sve te stvari prije ponovne upotrebe. Nosite rukavice za jednokratnu upotrebu ako rukujete prljavim rubljem osobe koja je bolesna ili postoji mogućnost da je bila u kontaktu s nekim tko je zaražen koronavirusom. Također, nemojte tresti njihovo prljavo rublje. Ako imate dezinficijens u spreju, njime možete dezinficirati odjeću nakon pranja.

Kako dezinficirati mobitel?

Isključite mobitel te uklonite zaštitnu masku. Nemojte koristiti kemikalije i sredstva za dezinfekciju u obliku gela jer sve to može oštetiti zaslon. Krpu od mikrovlakana navlažite vodom i sapunom te ju dobro ocijedite. Nježno očistite površinu telefona, vodeći računa o tome da voda ne završi u utoru za punjač ili slušalice. Nakon toga ga temeljito obrišite posebnom krpom od mikrovlakana, potom ga prebrišite dezinfekcijskom maramicom. Ista ova metoda je primjenjiva za čišćenje svih vrsta elektroničkih uređaja poput daljinskog upravljača, tipkovnice i slično.

Za kraj, nemojte zaboraviti da bi bilo dobro da očistite i svoje ključeve. Njih možete namakati u mješavini sapuna i vode. Nemojte ih zaboraviti dobro posušiti. Potom ih možete dezinficirati sredstvom po svom izboru, samo pazite da ono sadrži pravi omjer alkohola i drugih sastojaka koji ubijaju koronavirus.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori