Prašak, tekući ili u kapsulama? Koji deterdžent odabrati?

Prašak, tekući ili u kapsulama?
Koji deterdžent odabrati?

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da stojite u prodavaonici ispred punih polica raznih deterdženata s mnogo ‘upitnika’ iznad glave i pitanjem – koji izabrati? Najčešće odaberemo deterdžent koji smo već isprobali pa znamo kako miriše ili pak u odabiru presudi cijena. No, pranje rublja kvalitetnim i prije svega odgovarajućim deterdžentom od ključne je važnosti kako bi odjeća iz perilice izašla čista i mirisna.

Svi deterdženti djeluju tako da otapaju nečistoću, vežu ju za sebe i tijekom pranja prljavštinu otklanjaju s odjeće. No, različite vrste sredstava za pranje rublja postoje s razlogom. Prije svega važno je uzeti u obzir količinu rublja koje perete, boju i vrstu materijala. Deterdžente možemo podijeliti u tri skupine: prašak (kruti deterdžent), tekući deterdžent i kapsule (s deterdžentom obično u formuli gela). Odgovor na pitanje koji deterdžent izabrati, potražite u nastavku.

Koji deterdžent izabrati: prašak, tekući ili kapsule?

Multitasking je postao dio svakodnevne rutine jer stalno nekamo žurimo i istovremeno sve obaveze želimo obaviti na vrijeme. Isto očekujemo i od deterdženata za rublje, da nakon pranja iz perilice izvadimo besprijekorno čisto, mirisno rublje postojanih boja i oblika. Različiti tipovi tkanina i mrlja zahtijevaju drugačija sredstva kako bi materijali ostali kao novi, a boje postojane. Tvrdokorne mrlje potrebno je tretirati dodatnim sredstvima. No, zahvaljujući sofisticiranim modernim tehnologijama pojavila su se nova rješenja koja će uspješno odgovoriti na izazove, nedoumice i sve one probleme koji se javljaju kada nismo sigurno kako i čime oprati odjeću. Jednom zauvijek naučite kroz veliki vodič o pranju rublja kako izbjeći najčešće pogreške.

Prašak za pranje rublja

Deterdžent kojeg se sjećamo iz djetinjstva je definitivno onaj
„staromodni“ prašak za rublje. Danas ga još uvijek mnogi koriste i dominira tržištem prije svega zato što je još uvijek jeftiniji od ostalih sredstava za istu namjenu. Kod pranja velikih količina rublja potrebno ga je dozirati prema uputama, a pogodniji je za gradska kućanstva koja inače imaju tvrdu vodu. Ako pretjerate s količinom praška neugodno bi vas mogle iznenaditi bijele mrlje na tek opranoj odjeći. Mnogi od njih još k tome sadrže neku vrstu izbjeljivača pa im je primarna zadaća uklanjanje dubljih prljavština i izbjeljivanje.

Kapsule kao elegantan odgovor na svaki izazov

Kapsule polako, ali sigurno dobivaju na popularnosti. Idealan su izbor za moderna kućanstva i sve one koji žele brzo i efikasno oprati rublje bez previše razmišljanja o doziranju. Jednu kapsulu ubacite u bubanj s odjećom, uključite perilicu i više o ničemu ne trebate brinuti. Jedna kapsula Ariel 3 in 1 PODs dovoljna je za jedno pranje, čak i velike količinu odjeće. Moćna formula pruža superkoncentriranu snagu čišćenja. Pokazale su se kao omiljen deterdžent u višečlanim obiteljima, pogotovo onima s mališanima koji se presvlače i do nekoliko puta dnevno. Izvanredna čistoća i savršen miris postižu se već na 30 stupnjeva. Odabir sredstva za pranje rublja stvar je osobnog izbora, no kapsule Ariel 3 in 1 PODs ipak su se istaknule kao najbolji odgovor na svaki izazov.

Tekući deterdženti

Tekući deterdžent poznat je po tome što se koristi za specifične skupine odjeće. Točnije, mnogi ga biraju kada žele osvježiti odjeću, preprati crno rublje i vratiti mu intenzitet ili pak šarenom povratiti postojanu boju. Tekući deterdžent ne sadrži izbjeljivač poput praškastih deterdženata i baš zato ga najčešće koriste za odjeću u bojama bez straha da će izblijediti ili oštetiti tkaninu. S tekućim sredstvom lako je prekoračiti mjeru stoga je nužno pridržavati se uputa i koristiti dozator.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori