Jedno mjesto na kojem napokon možemo vidjeti kome i kako pomoći nakon potresa

Jedno mjesto na kojem napokon možemo vidjeti
kome i kako pomoći nakon potresa

Potres 2020. mapa

Nakon razornih potresa koji su 28 i 29. prosinca pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, građani Hrvatske, ali i cijele Europe pokrenuli su se kako bi pomogli Petrinji, Sisku, Glini i svim okolnim mjestima stradalima u potresu. Na potresom pogođenom području, od prvog dana krenuli su organizirani autobusi puni paketa pomoći, a građani su se i individualno organizirali i zaputili u one najteže pogođene krajeve. Niknuo je i niz humanitarnih akcija kojima možemo doprinijeti što bržem oporavku mjesta i obiteljskih kuća, a koje smo izdvojili ovdje.

Kako bi se što lakše snašli i pomoć koju možemo ponuditi, ponudili onima kojima je u ovom trenutku potrebna, nastala je nova platforma Potres 2020.

Platforma Potres 2020

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju platformu na kojoj možete zatražiti i ponuditi pomoć i informacije.

Potres 2020. mapa

Jednostavna za korištenje, platforma Potres 2020 na jednom mjestu spaja sve one koji pomoć trebaju i sve one koji pomoć nude na vrlo sistematičan način. Sve informacije možete pronaći na karti i u preglednom izborniku. Zelenim pinovima označeni su oni koji pomoć nude, a crvenim oni kojima je pomoć potrebna.

Ako želite pomoći, sve što trebate je u izborniku lijevo od karte kliknuti na NUDIM POMOĆ i na karti će vam se prikazati svi oni koji pomoć traže, a odabirom mjesta na karti označenog pinom otvara se mali prozor s informacijama što im je točno potrebno. Svi oni koji pomoć trebaju, u izborniku mogu kliknuti TRAŽIM POMOĆ i na karti će im se prikazati svi oni koji pomoć nude.

Potres 2020. mapa
Prikaz karte nakon odabira NUDIM POMOĆ

Osim dvije ključne kategorije NUDIM POMOĆ i TRAŽIM POMOĆ, u izborniku možete pronaći i kategorije poput VODA, STRUJA, LJUDI ZA ZBRINUTI, OPSKRBNI PUNKT, PRIVREMENI SMJEŠTAJ NA OTVORENOM i PRIVREMENI SMJEŠTAJ NA ZATVORENOM koje dodatno sistematiziraju i olakšavaju brigu za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Platformu Potres 2020 pratite ovdje.

Potres 2020. platforma

Foto: Pexels, Potres 2020

Učitati još
Zatvori