Mindful pokloni – novi pristup tradiciji darivanja

Mindful pokloni – novi
pristup tradiciji darivanja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????? ?????? ♡ ????????? (@jadorelexiecouture) on

Nadolazeći blagdani za mnoge su opravdano, najljepši dio godine.  Planiranje putovanja, obiteljskih ručkova i druženja već su počeli, a neizostavan dio tradicije čine i pokloni. Inspiraciju za darivanje istih osoba iz godine u godinu sve je teže pronaći, a pokloni nerijetko završe negdje u ladici ili bivaju proslijeđeni dalje. Darivanje je važan element socijalnih odnosa, potiče ljubav i sklad te učvršćuje odnose među ljudima. Naši darovi vrijede onoliko koliko smo u njih uložili, ali ne novcem već trudom i ljubavi. Holistički pristup života često upotrebljava pojam mindfulness u kontekstu kuhanja, pristupa hrani i općenito načinu života. Stoga smo ove godine odlučili ignorirati reklame koje nam diktiraju što trebamo poklanjati i mindful poklonima uljepšati praznike sebi i bližnjima. O čemu se točno radi, pročitajte u nastavku.

Pokloni koji znače više

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Parras (@claudiaparrast) on

Istinsko darivanje dolazi kroz mindfulness prakticiranje. U centru pažnje nije etiketa, već cijeli proces koji kreće od ideje ili zamisli savršenog poklona pa sve do trenutka predaje i osmjeha na licu osobe kojoj je namijenjen. Jedna od najčešćih grešaka za koje je zaslužan konzumerizam današnjice je ispitivanje bližnjih koje stvari žele na dar. Čest scenarij je i opće razočaranje na licima nakon uzbuđenja raspakiravanja divno upakiranih kutija i vrećica. Što su ustvari blagdani? Možemo li cijeli mjesec svesti na nekoliko poklona? Vratite se osnovama i prisjetite se lijepih tradicija darivanja iz prošlosti. Što čini mindful darivanje?

    • proces razmišljanja o idealnom poklonu
    • ono što će imati značenje za osobu kojoj je namijenjen
    • zašto smo izabrali poklon
    • na koji način predajemo poklon

Darivanje sebi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??Sara (@collagevintage) on

Dobro je poznato da ako smo pažljivi sami prema sebi, više ćemo pružiti društvu i biti bolji prema bližnjima. Pokloni su tu da ih dajemo, ali i primamo stoga ne čekajte blagdane da se i vi razveselite jednim. Prije nadolazeće shopping ludnice koja će uskoro zavladati mallovima, napunite energiju i organizirajte se. Neka plan darivanja do kraja godine bude investiranje vremena u vlastito zdravlje, feel good osjećaje, zdrave životne navike i sitnice koje vas vesele. Iako zvuči čudno, zbog užurbanog načina života propuštamo sadašnjost i stalno se podsjećamo kako biti prisutan u trenutku i maksimalno iskoristiti svaki dragocjeni moment.

Kako mjerimo vrijednost darova?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktoria Dahlberg (@viktoria.dahlberg) on

Otvaranje poklona uzbudljiv je trenutak, a ushićenje je najbolji parametar za mjerenje vrijednosti dara. Lekcije o darivanju učimo od malih nogu. Naš stav prema novcu danas oblikovali su pokloni koje smo primali kroz djetinjstvo, ali i način na koji su nam isti bili uručeni. Stoga je djeci, ali i odraslima bitno pokazati koliko vas osobno vesele sitnice. To uključuje i one poklone koji možda nisu po želji, jer znamo da dolaze s ljubavlju od osobe nas želi razveseliti. Ponekad situacije zahtijevaju darivanje iz reciprociteta ili moralne obaveze, ali najčešće poklanjamo zato što to želimo. Upravo u tome je vrijednost poklona, a psihologija darivanja je poprilično jednostavna. Recimo da člana obitelji želite obradovati komadom nakita, putovanjem ili nekim tretmanom. Kupljeno, upakirano i darovano imat će veću vrijednost od iste svote koju bi dali u kuverti.

Kreirajte vlastitu mindful tradiciju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yanina (@diaryofdays) on

Blagdanski dani osim uživanja u hrani i odmoru mogu donijeti mnogo stresa i nervoze. Stoga smo ove godine odlučili kreirati vlastitu tradiciju koja će umjesto toga donijeti sreću i ništa manje od toga. Posebnu pažnju posvetit ćemo cijelom procesu odabira poklona i davanja vrijednosti nematerijalnom aspektu darivanja. Ovogodišnji bucket list i kasicu s kovanicama zamijenit ćemo staklenkom zahvalnosti. Šarmantne bočice s poklopcima ukrasite vrpcama i napunite papirićima s porukama. Nazovite prijatelje i članove obitelji, pitajte ih o najdražim uspomenama i zapišite ih na personalizirane kartice uz koje možete priložiti i najljepše fotke koje će zaokružiti cijelu priču. Čak i ako poklanjate neki drugi poklon, ovaj mali znak pažnje neka bude nova tradicija koja će u svakoj prilici uz poklon namamiti osmijeh na lica.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori