Zašto se vratiti pisanju dnevnika?

Zašto se vratiti pisanju
dnevnika?

@littlekeystohappiness

@littlekeystohappiness

Iako bilježnicu u kojoj svaka stranica nosi uvijek isti “Dragi dnevniče” početak mnogi povezuju sa srednjoškolskim danima i smijuljavim tinejdžericama koje u nju bilježe male tajne, svakodnevne avanture i velike ljubavi, dnevnik je oduvijek bio više od toga. Jednako za te smijuljave tinejdžerice i svaku odraslu osobu koja je naviku pisanja dnevnika zadržala nakon srednjoškolskih dana, dnevnik postaje mjestom u kojem kroz zapisivanje svakodnevnog i naizgled banalnog i kroz igru riječima koje pomno biramo i slažemo istražujemo svijet oko i unutar sebe.

@littlekeystohappiness0

@littlekeystohappiness

Proces pisanja dnevnika način je samorefleksije koje nam kroz bilježenje svakodnevnog i ispisivanje misli i osjećaja donosi razumijevanje naših i tuđih postupaka, lakše nošenje s teškim situacijama i odlukama i rješavanjem neizbježnih konflikata. Kroz bilježenje naizgled nebitnih svakodnevnih događaja i kaotičnih misli, pisanje dnevnika nas nerijetko vodi do odgovora na zašto, kako, tko i što, česta pitanja koje si postavljamo svaki put kad naiđemo na problem, nakon neobičnog susreta i novih misli i ideja. Nakon što je kao svakodnevice zapisan na stranicama dnevnika koje nikad ne osuđuju i razočaraju, lakše ćemo sagledati, promisliti i shvatiti svaku situaciju. Jednako poput pisanja emotivnog pisma koje nikad nismo poslali, pisanje dnevnika donosi sličnu ideju i koncept koji nam dozvoljavaju da izrazimo emociju kakva god ona bila.

@madetowrite

@madetowrite

Samorefleksija i istraživanje svojih i tuđih postupaka i reakcija samo su neki od pozitivnih, gotovo terapeutskih učinaka pisanja dnevnika za koje vam neće biti potrebno nitko i ništa osim prazne bilježnice i olovke. Ako odavno niste sjeli i na papir ispisali svoj dan, njegove događaje i vaše osjećaje, u nastvaku vam donosimo nekoliko razloga zbog kojih ćete vođenje dnevnika ponovno pretvoriti u dio svoje svakodnevice.

@herpickings

@herpickings

1.Svakodnevno pisanje dnevnika donosi vam svakodnevno istraživanje jezika, učenje novih riječi, novih pojmova i njihovih značenja.

2.Pisanje dnevnika vraća nam fokus na stvari koje su nam bitne i vrijedne, na naše prioritete, želje i ciljeve.

3. Pisanje dnevnika smanjuje stres. Sve što želite reči, a mogli bi požaliti nakon, zapišite u dnevnik jer njegove stranice trpe gotovo sve.

4. Dnevnik može biti mjesto na kojem ćete zapisati listu stvari koje trebate učiniti ili želite postići, kao i za one koje ste već učinili i dostignuća koja ste već postigli.

5. Osim što je mjesto na kojem možete zabilježiti svaku svoju misao, dnevnik je odličan prostor na kojem možete zabilježiti i inspirativne misli drugih poput dijelova omiljene knjige, citata omiljenih pisaca i pjesnika ili riječi omiljene pjesme.

@meowitslucy

@meowitslucy

6. Stranice dnevnika odlično su mjesto na kojem možete ispisati sve što ne želite podijeliti s drugima. Svaki strah, problem ili nesigurnost čini će se lakšom nakon što ju u crnoj tinti ispišete na bijeli papir.

7.  Osim mjesta za sve probleme i prepreke, dnevnik učinite i pozitivnim mjesto kojem ćete se svaki dan rado vraćati. Zapišite u njega svoje želje i postanite sam svoj hvatač snova i poticaj u ispunavanju svakog od njih.

8. Dnevnik uvijek nosi ulogu mjesta na kojem ćemo zabilježiti i istražiti svoje osjećaje što će nam pomoći da unutarnje poznavanje sebe iskoristimo u prepoznavanju tuđih emotivnih stanja i donijeti nam sve bolju intuiciju i razvijen osjećaj empatije.

9. Iako smo često čuli kako nema loših pitanja, već samo loših odgovora, u svakome od nas postoje pitanja koja zbog različitih razloga ne želimo postaviti nikome. U svakom će se dnevniku uvijek naći mjesta i za njih.

10. Na kraju, nakon što ste istražili sebe i druge, zapisali sve svoje strahove i probleme, snove i ciljeve, stranice dnevnika lakše će od bilo koga i čega drugoga i bez imalo osuđivanja podijeti kukanje. Olakšajte dušu, ispišite svaku primjedbu, prigovor i iritatnu situaciju, budite oštri, vičite jer velika, istaknuta slova i niz uskličnika na stranicama vašeg dnevnika neće povrijediti nikoga, a vama će poslužiti kao ispušni ventil koji svi ponekad trebamo.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori