Piknikom na Opatovini slavimo Midsommar – švedski doček ljeta 
Piknikom na Opatovini slavimo Midsommar – švedski doček ljeta 

Piknikom na Opatovini slavimo Midsommar
– švedski doček ljeta 

Iako ljeto kalendarski počinje 21. lipnja, u Zagreb stiže malo ranije. U subotu, 17. lipnja od 16 do 22:30, u parku Opatovina održava se švedski doček ljeta. Švedski praznik Midsommar treću će godinu zaredom razveseliti Zagrepčane i njihove goste, a sve počinje piknikom u 16 sati. 

Što je midsommar?

Midsommar, ili Midsummer, poznata je svečanost koja se iz skandinavskih zemalja proširila diljem svijeta. Riječ je o dočeku ljeta, koje u sjevernim zemljama dosta kratko traje. Obično se obilježava velikim okupljanjima u prirodi, uz tradicionalni ples s cvijećem u kosi. Središnja točka ove proslave je takozvani ‘maypole’, odnosno stup koji je obložen cvijećem i oko kojeg se plesna ceremonija održava. Sada taj osjećaj koji donosi Midsommar možemo osjetiti i u Zagrebu, gdje će se proslava dolaska ljeta održati u organizaciji Švedskog veleposlanstva.

midsommar3

Švedski piknik

Dekoracije,  muzika, dio piknik dekica te tradicionalna pauza FIKA za vrijeme koje će biti poslužena kava i  Midsommar torta od jagoda očekuje nas sljedeće subote, 17. lipnja od 16 sati na Opatovini. U IKEA kutku za igru, na radionici izrade  cvjetnih vjenčića te memory igre švedskog jezika koju vode studentice Skandinavistike uživat će vaši najmlađi. U 17 sati počinje tradicionalni  Midsommar ples oko cvjetnog stupa te igre – trčanje s jajem u žlici i povlačenje konopa. Na pikniku  će biti i klaundoktori Crveni nosovi koji će na livadi izvoditi razne trikove, skečeve i žonglirati. 

Edukativna zabava

U 18 sati počinje radionica Zagrebačkog holdinga – Čista zabava koja će djecu učiti o zaštiti okoliša i  razvrstavanju otpada kroz memory, kvizove i igre spretnosti. Djeca će imati priliku razgovarati i s čistačem ulica te se iskušati u spretnosti rukovanja metlom i osvojiti nagrade. Također u 18 sati počinje i Izviđački izazov za djecu koji je osigurao E.ON u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske, a na kojoj  će djeca učiti izviđačke vještine, o čvorovima i njihovoj primjeni, o dizanju šatora te igrati igre poput  otimanja marame. Istovremeno će za najmlađe biti predstava o psiću Vilji, koja uči djecu kamo baciti  smeće i kako prigrliti drukčije od sebe, u produkciji lutkarske organizacije LOFT i Kruna Tarle Art. Posljednja dječja aktivnost u 18.30 je čitanje švedske priče Tjedan Naglavačke, CJ Forssena Ehrlina o  dječaku koji se preselio u novi grad i uči se nositi s osjećajima.

Izložba i super glazbeni program 

U 19.30 počinje program Swedish Music Moments uz podršku Švedskog Instituta, u sklopu kojeg će  biti i istoimena izložba, a moći će se nešto čuti i o tome kako je Švedska postala treći najveći izvoznik  muzike na svijetu i zašto je Stockholm jedna od vodećih prijestolnica pop glazbe. Na pikniku će biti i  izložba Klimatski rječnik studenata Sveučilišta Sjever koja je dio edukativne kampanje nevladine  organizacija Terra Hub i agencije 404. Rječnik-izložba objašnjava pojmove o klimatskim promjenama,  a cilj joj je potaknuti na promišljanje i djelovanje kako bi se posljedice klimatskih promjena ublažile.

Od 20 do 22.30 sati trajat će Švedski disco piknik uz DJ Bocca Sofistifunka i švedske pop hitove s  Billboard ljestvica.

midsommar6

Mysa kutak

Dio cjelodnevnog programa je i Mysa kutak u koji vas FOREO poziva da otkrijete sto je Mysa i kakav  je to švedski uravnoteženi način brige o sebi i životu koji donosi zadovoljstvo. Tvrtka E.ON osmislila je zonu za Dobru energiju gdje će posjetitelji moći igrati zabavne igrice o energiji i osvojiti darove. Dok uživaju u programu, posjetitelji će moći kupiti bezalkoholna pića, kavu i različite slatke i slane  zalogaje od Ziggy´s Coffee, hot dog na štandu Cateringa Kvatrić, craft pivo od lokalne pivovare Lepi  dečki te razna pića i sladoled iz radionice Kofera.

Ponesite dekice, povedite djecu, roditelje, djedove i bake i proslavite jedan od najvećih švedskih praznika.

Foto: Borna Kuzmanović, Doris Beling

Učitati još
Zatvori