Danas gledamo fantastičnu kišu meteora – Suze svetog Lovre

Danas gledamo fantastičnu kišu meteora
– Suze svetog Lovre

Jedno od najuzbudljivijih astronomskih događanja svakog kolovoza je promatranje kiše meteora poznatije kao suze sv. Lovre. Svake godine oko spomendana sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter. Ovdje doznajte gdje točno!

A post shared by Greg Beck (@papazulu77) on

Suze sv. Lovre – zvjezdani spektakl koji se ne propušta

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo kako smo već rekli ometati Mjesec svojim sjajem.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Foto: Taylor Leopold (Unsplash), Instagram

Učitati još
Zatvori