Najbolji savjeti i trikovi za uvijek savršenu Instagram fotku

A post shared by Helen-Jayne (@stylestructure) on

Otkad je ugledao svijetlo dana 2010. Instagram je uveo nova pravila fotografije. Mnogi koji su smatrali da nisu posebno talentirani u fotografiji uz korištenje ove društvene mreže uvjerili su se u suprotno. Što je Instagram bez odlične fotke? Glavni cilj razvijanja aplikacije bio je stvoriti platformu za dijeljenje i uređivanje slika na pametnim telefonima. Autentičnost i dobra fotka mnogima su iz običnog profila napravili unosan posao i pretvorili ga u profesionalni profil. No i na privatnim profilima vodi se računa o dobroj fotki i pokazivanju vaše osobnosti kroz sliku. Jedno je sigurno, za savršenu fotku sve što vam treba je pametni telefon, malo vještine i treninga. Uz nekoliko savjeta poznatih Instagramera u nastavku pogledajte što je potrebno za savršenu Instagram fotku baš svaki put.

Tematsko i stilsko opredjeljenje Instagram profila

A post shared by Carissa (@designbyaikonik) on

Razmislite želite li se tematski opredijeliti za sadržaj koji ćete dijeliti na vašem profilu. Koje je polje vašeg interesa? Volite li fotkati prirodu i cvijeće, interijer i detalje, hranu i kuhanje, životinje ili nešto sasvim drugo. Vodite profil u tome smjeru te ostanite dosljedni i stvorite svoj znak autentičnosti. Naravno, to nije pravilo jer je najbitnije da fotkate ono što volite pa čak i ako se sadržaj miješa, jer na kraju dana to je vaš profil i izraz vaše osobnosti. Stilski i vizualno puno možete saznati bacite li oko na nečiji Instagram. Prevladavaju li tamne boje i duboki filteri s kontrastom ili svijetle fotke bez sjena s fade efektom. Ni ovdje nije pravilo da uvijek morate koristiti isti filter, ali vizualno će profil ipak izgledati ljepše budete li se držali sličnog stila. To će povezati slike u galeriji i dati vam imidž kojim se razlikujete od ostalih.

Ne treba vam foto studio za savršenu fotku kod kuće

Znamo da je ovo već dosadno, no pogledate li neke od najljepših fotki s Instagrama vidjet ćete da je gotovo pola posla odradila dobra rasvjeta. Za to vam nisu potrebni skupi rekviziti kao u foto studiju, dovoljno je da slijedite nekoliko pravila. Odaberite prostoriju s najviše dnevnog svijetla i sve fotke slikajte ovdje. Idealno bi bilo što bliže prozoru, a ako još imate lijepi zid dobili ste i poleđinsku podlogu. Profesionalci tvrde da slikanje uz prozor daje najbolje rezultate i najmanje sjene koja može pokvariti fotku. Ako vam sjena ipak pada na objekt,  upotrijebite na prozoru bijelu zavjesu ili prozračno platno  kako bi se rasvjeta ‘smekšala’. Kod kuće imamo bezbroj pomagala koja nam nikad ne bi pala na pamet, a poslužit će za savršenu Instagram fotku; tu spadaju kartonski papir, razni podmetači, daske, stakalca, prizme i slično. Iznenadit ćete se, ali dnevno svijetlo za savršenu fotku još je bolje kad je oblačno. Pričekajte oblačne dane, rastvorite zastore i uvjerite se sami.

Popularni flatlay stil

A post shared by Lentz & Company (@lentzandco) on

Ovim stilom uz malo vježbe dobivat ćete najbolje slike i garantirano puno lajkova. Slikanje ‘odozgo’ vrlo je popularno, a potrebno je poraditi na elementima koje ćete smjestiti u kadar. Framing je centar svega, bez njega je fotka bezlična i dosadna. Dakle uokvirite glavni objekt slikanja pomoćnim dodacima. Na primjer, ako slikate šalicu kave razmislite o ubacivanju dodataka u kadar koji će biti tek dijelom zabilježeni u kadru. Šalicu možete uokviriti kutom laptopa, planera, olovke, naočala, jastučićima ili pletivom kako bi fotka dobila priču. Iznimka je ako se tematski držite minimalističkog stila pa ne želite više od jednog objekta u kadru. Postavite biljku ispred kamere te slikajte kroz listove, imate li komad stakla veliičine ogledala, poprskajte ga vodom i slikajte kroz njega, stvorit ćete dojam da slikate kroz kišni prozor. Kod kuće zaista imamo bezbroj pomagala koja nam nikad ne bi pala na pamet, poslužite se maštom za originalne fotke.

Nikad ne slikajte kamerom unutar aplikacije

Vrlo je bitno da slika nema grainy odnosno zamućen ili zrnati efekt. Kamera unutar Instagram aplikacije nema značajke ni rezoluciju fotke koju daje mobilna kamera. Zumiranje, fokus i dubina slike, portret opcija samo su neke od značajki koje su puno ‘jače’ na mobilnoj kameri, a vi želite da slika bude savršena. Dakle najbolje je slikati s kamerom na telefonu te podići fotku na Instagram za daljnju obradu po potrebi.

Podesite fokus

A post shared by Helen-Jayne (@stylestructure) on

Ne trebate imati završeni tečaj fotkanja DSLR kamerom da bi znali srediti fokus. Pametni telefoni današnjice to će odraditi za vas, a tu je i opcija slikanja ‘portreta’ koja daje zadivljujuće rezultate čak i totalnom početniku. Kada prstom dotaknete zaslon kadar se izoštri i slika postaje čista. Naravno ne zaboravite prije slikanja obrisati i kameru. Pritiskom na zaslon pojavljuje se i žuti kvadrat koji će podesiti fokus i ekspoziciju kamere na tom objektu. Sve što trebate je prstom pritisnuti na objekt koji želite u fokusu, a ostatak će se samostalno zamutiti. Ako želite fiksirati odabrani fokus i ekspoziciju kada se pri dnu zaslona pojavi AE/EF Lock fokus i osvjetljenje neće se mijenjati.

Završni dodiri za savršeno ispoliranu fotku

A post shared by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Ako ste dosad koristili samo Instagram filtere vrijeme je da uložite vrijeme u nekoliko izvrsnih aplikacija za sređivanje slika. Osim što ju u samoj galeriji možete malo tonski i svjetlosno izmijeniti, posebne platforme za uređivanje mogu vam sve zamišljeno ponuditi u jednom filteru. Mnoge su besplatne pa ih vrijedi skinuti i malo se pozabaviti njihovim značajkama. VSCO Cam je popularna među onima artističkog duha. Kolekciju suptilnih filtera i podešenja fokusa i svjetlosti podesite u skladu s vašim ukusom. Ako vam nedostaje inspiracije, na naslovnoj stranici možete pratiti objave nekih od naj fotki koje su stavljene u javnu galeriju. Snapseed je još jedna besplatna aplikacija, a odlična je za rafinirane dodire poput izjednačavanja boje i tona, ostavljanja segmenta u crno bijelom filmu i dramatičnim filterima. Ako želite profesionalniju obradu i poliranje slike isplati se uložiti u najpoznatiju aplikaciju Adobe Lightroom CC koju jednostavno obožavaju fotografi.

Foto: Instagram

0