Jeste li znali da postoji društvena igra Pandemic?

Jeste li znali da postoji
društvena igra Pandemic?

Stručnjaci svakodnevno savjetuju da s obzirom na situaciju s koronavirusom što je moguće više vremena provodimo u sigurnosti svog doma te da smanjimo socijalne kontakte. Mnogima je nezamislivo biti zatvoren u kući, pogotovo jer su duži i topliji dani pred vratima, ali postoje razni načini na koje se možemo zabaviti u svoja četiri zida. I dok će druženja s prijateljima u kafićima i na otvorenom pričekati neka bolja vremena, s ukućanima se uvijek možete zabaviti igrajući dobre, stare društvene igre.

Društvene igre su oduvijek mnogima bile omiljeni oblik zabave s ekipom, a iako su se s vremenom promijenile, odnosn postale su bolje, nisu izgubile na popularnosti. Jedna od igara s kojom se ovih dana možete zabaviti zove se Pandemic.

Zajedničkim snagama spasite svijet od virusa

Pandemic je igra u kojoj se igrači zajedničkim snagama suprostavljaju virusnim bolestima koje se istovremeno pojavljuju diljem svijeta. Radi se o timskoj igri za dva do četiri igrača kojoj je cilj pronaći lijek za četiri smrtonosne bolesti. Na početku igre, svaki igrač preuzima jednu od ponuđenih uloga liječnika, znanstvenika, istraživača, dispečera ili terenskog stručnjaka. Svaka od tih uloga ima svoje prednosti, a poanta je u tome da svi rade zajedno kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa i pronašao lijek. Dakle, bez zajedničke suradnje i strategije, odnosno korištenja prednosti svakog od likova, čovječanstvu slijedi propast, a vama poraz u igri. Dok putujete svijetom, zajedničkim snagama liječite lokalne zaraze i iskupljate kartice potrebne za pronalazak lijeka svake pojedine bolesti.

U svakom krugu igrači imaju 4 akcije, a na raspolaganju im stoji kretanje tj. putovanje od grada do grada, liječenje zaraženih, otkrivanje lijeka ili gradnja istraživačkih stanica. Ove akcije se odigravaju putem kartica. Svaki igrač ima vlastite kartice (dolaze u četiri boje), a ako uspije prikupiti pet kartica iste boje, pronašao je lijek. No, nije sve tako jednostavno – na putu vam stoje i mnogi izazovi. Naime, u špilu se nalaze i Epidemic! kartice koje ubrzavaju širenje bolesti i pojačavaju njihove posljedice. Putem drugog špila karata se kontrolira širenje lokalnih bolesti na koje također morate paziti. Igra traje toliko dugo dok ne izvučete sve kartice iz špila, što obično potraje oko sat vremena. Ako izvučete sve kartice prije nego što pronađete lijek za sve bolesti, igra je gotova, a vi ste izgubili.

Pravi hit među ljubiteljima igara

Bitno je surađivati s ostalim igračima i taktizirati pa uvijek morate razmišljati dva, tri koraka unaprijed. Dakle, morate se koncentrirati na sprječavanje širenja zaraze, ali istovremeno i na pronalaženje lijeka. Ovo je igra u kojoj zajednički igrate protiv vremena i protiv ploče koja vas pokušava pobijediti.

Igra Pandemic izašla je 2008. godine i postala je pravi hit među ljubiteljima društvenih igara. Osvojila je i brojne nagrade, a tijekom godina izašlo je i nekoliko proširenih verzija, kao i samostalnih naslova. Novo izdanje igre iz 2013. sadrži i dvije nove uloge – Contigency Planner i Quarantine Specialist. Možete ju pronaći u Carta Magica web shopu po cijeni od 379,99 kuna.

Učitati još
Zatvori