Ove mediteranske biljke jednostavno obožavamo
Ove mediteranske biljke jednostavno obožavamo

Ove mediteranske biljke
jednostavno obožavamo

Mediteranski krajolik neopisiv je sam po sebi. Čaroban, neodoljiv, gotovo nestvaran. Hrvatske prirodne ljepote mogu se uz bok staviti nekim od najljepših ljepota svijeta, ako nisu i najljepše – reći će vam lokalci. Malene uske, kamene uličice, kojima kola bogata kulturna i povijesna baština, nasmijana lica lokalaca uz miris ribe na gradelama recept su za odmor iz snova. No, ono što nam uvijek plijeni posebnu pažnju je mediteransko bilje. Raslinje, drveće, cvijeće, sve je na obali uzvišeno. Sunce, slani zrak i pogodna klima idealne su za neke od najljepših biljaka na svijetu. No ono što ih čini posebnima i moćnima njihova je snaga. Bura i snažni vjetrovi koji pušu utjecali su na to da ogromne palme, kaktusi, sukulenti i drugo bilje imaju snažno debelo deblo, a listovi koji se opiru i najgorim zimskim uvjetima posebno sjajno zablistaju ljeti.

Prirodna snaga mediteranskog bilja

Mnogi od nas muku muče s uzgajanjem kaktusa, palmi ili začinskog bilja na našim gradskim balkonima ili u vrtovima, a one pak takvom lakoćom uspijevaju u slanoj mediteranskoj zemlji i na obalama rajskih plaža. Agave koje s lakoćom prerastaju ljudske veličine, palme koje stvaraju hlad nakon najumornijih šetnji i začinsko bilje bez kojeg ni jedno mediteransko jelo ne bi bilo isto, predivni su stanovnici naše obale i mediteranske unutrašnjosti. Masline koje stvaraju pejzaž kao iz kakvog ulja na platnu savršen su touch na već dobro uigrani pejzaž.

Vječna inspiracija umjetnicima

Od davnina je morski krajolik inspiracija svakakvim umjetnicima koji po svoju dozu nove ljepote iznova dolaze i spajaju se istim. Glazbenici, pisci, slikari i konceptualni umjetnici upravo će u mediteranskom bilju pronaći inspiraciju za svoja djela. Citrusi, smokve i oleandri ukrasit će svaki vrt, a lovor, mirta, ružmarin i bosiljak činit će savršenu kombinaciju svakog gradskog balkona. Maleni kaktusi ili agave u vašim teglama neće narasti do gigantskih veličina kao što je to slučaj u njihovom prirodnom staništu, ali unijet će Mediteran u svaki kontinentalni dom. Za kraj one veličanstvene biljke bez kojeg ne bi bilo tog posebnog osjećaja su svakako borovi. Miris borova oduvijek je asocijacija na odmor u šum mora i glazbu zrikavaca, a kada sljedeći put prošetate nekim mediteranskim vrtom, zastanite na tren i divite se moći i ljepoti ovih biljaka jer one su oduvijek lijek i za najumorniju dušu.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori