Ove biljke za balkon ili terasu pravit će vam hlad ovoga ljeta
Ove biljke za balkon ili terasu pravit će vam hlad ovoga ljeta

Ove biljke za balkon ili terasu pravit
će vam hlad ovoga ljeta

Temperature polako rastu i napokon ulazimo u ono doba godine kada moramo početi razmišljati kako naše balkone i terase pretvoriti u prave male oaze u kojima ćemo uživati u hladu. Hladno piće, dobra knjiga i biljke koje nas okružuju – može li bolje? No taj hlad nije uvijek lako napraviti, a ponekad nemamo ni puno mogućnosti na svojim terasama i balkonima. Trik je dobra organizacija i pokoja velika biljka. Drvo neke voćke poput limuna ili naranče, palma ili jednostavnija varijanta s pampas travom – samo su neke od ideja koji će vaš balkon pretvoriti u pravu zelenu oazu.

Palma Licuala Cordata

O ovoj palmi smo već pisali i često se zna pojaviti u našim vrtnim centrima. Rijetka vrsta palme koja originalno dolazi s Bornea, pravi je ulov kada se pojavi u nekom od domaćih rasadnika. S obzirom na to da dolazi iz područja u kojem je vlaga ključna za njezin uzgoj, takve bi uvjete trebali osigurati ako ju poželite uzgajati kod nas. Minimalna temperatura kojoj bi ova biljka trebala biti izložena je 20 stupnjeva. Visoki postotak vlage koji joj je potreban možete postići raznim ovlaživačima i redovitim špricanjem. Atraktivnim izgledom uklopit će se na svaki balkon.

Strelitzia Nicolai

Strelitzia Nicolai poznatija i kao White bird of paradise jedna je od omiljenih biljaka u interijerima i eksterijerima zbog svog raskošnog i atraktivnog izgleda. Obožava sunce, raste brzo, a o njoj se nije komplicirano brinuti.

Agava

Agava vam možda neće praviti hlad (osim ako ne nabavite neke ogromne primjerke teške i do sto kilograma), ali će se savršeno uklopiti na vaš balkon i unijeti taj mediteranski dašak. Agave vole sunce, vole biti u blizini drugih kaktusa i sukulenata i većinu godine ju možete držati vani, kada jako zahladi, prebacite ju u zatvoreno.

Bambus

Bambus je biljka koja odlično izgleda gdje god da ju se posadi. Dobro je što uopće nije zahtjevan, dobro podnosi sunce i manjak kiše, ali neće mu ništa biti ni kada krenu kišoviti jesenski dani. Raste brzo i brzo se širi tako da mu strateški dobro odredite mjesto.

Pampas trava

Pampas vrlo lako možete posaditi u svom vrtu i on će vam cijele godine praviti predivan hlad s romantičnim ugođajem. Zimi ga je potrebno zaštiti od hladnoće no ljeti ćete uživati u njegovom raskošnom izgledu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori