Zašto je otok Lokrum tako poseban?

Zašto je otok Lokrum tako poseban?

unnamed (1)

Postoje neka mjesta koja već pri prvom susretu prisvojiš i zavoliš. I kada ih posjećuješ često, a i kada te tamo nema duže vrijeme, jednako su posebna. Jedno od tih mjesta je otok Lokrum. Svatko tko ga je jednom posjetio, zasigurno će se tamo vratiti. Smješten nadomak dubrovačkih povijesnih mira, kao da je oduvijek predodređen da i on čuva i pazi na Grad.

Lokrum & Dubrovnik

Lokrum i Dubrovnik su jednostavno nerazdvojni u svojoj ljepoti i posebnosti. Ako se Grad istinski voli, onda je i Lokrum onima koji s tim Gradom dijele svakodnevicu nešto što se podrazumijeva. Jer, to nije samo otok za odmor, razbibrigu i kratki bijeg od naporne svakodnevice. Svaki posjet Lokrumu hod je ne samo kroz zadivljujuću prirodu i povijest, mističnu u puno segmenata, već i ‘ulazak’ u lokrumsku tajanstvenost, mir i spokoj. S razlogom je omiljena zelena oaza Dubrovčana i svih onih koji se tako osjećaju. Iako je od dubrovačkog starog gradskog porta, odakle isplovljava brod za Lokrum, udaljen svega desetak minuta plovidbe, kada se kroči nogom na Lokrum, pojam za vrijeme jednostavno nestane, jer na tom otoku je sve u znaku odmaranja i opuštanja.

unnamed (7)

unnamed (6)

Od ispijanja domaćih likera u hladovini borovih šuma u jednom od lokrumskih restorana dok oko vas neometano šetaju paunovi kojima taj otok kao rezervat prirode obiluje jednako kao i zečevima, guštanja u koktelima ili najfinijim mediteranskim i autohtonim delicijama na moderno uređenim i rustikalnim restoranskim terasama, do izležavanja na ležaljkama na zelenim površinama poput travnjaka okruženog palmama i maslinicima, kupanja na nekoj od brojnih plaža od stjenovitih do šljunčanih, posjeta izložbama u kompleksu nekadašnjeg benediktinskog samostana, istraživanja raznolike lokrumske flore i faune, do šetnji duž cijelog otoka uređenim stazama sa zadivljujućim vidikovcima, od kojih onaj na najvišem vrhu Lokruma gdje se nalazi tvrđava Royal izgrađena od strane francuske vojske 1806. godine, nesumnjivo najviše oduzima dah.

Oni koji su ljubitelji dužih šetnji, u blizini tvrđave Royal mogu obići i Lazaret u kojemu su od prošle godine trajni smještaj pronašla i četiri magarca, simbolično nazvana Lazar, Royal, Max i Ćiro II. Oni su novi miljenici brojnih posjetitelja Lokruma i prava atrakcija, posebno za najmlađe. Otok nudi razonodu i opuštanje za svakoga.

unnamed (13)

unnamed (5)

Boravak na otoku

No, uživanje u tom prirodnom i povijesnom skladu ipak je ograničeno, jer sa zadnjim brodom u večernjim satima svi posjetitelji moraju napustiti otok, dok na njemu mogu prespavati samo vatrogasci koji paze na otok i zaposlenici Javne ustanove Rezervata Lokrum.

Kako lokalci svugdje imaju svoja omiljena mjesta okupljanja, tako i Dubrovčani ili po lokalnom žargonu ‘ domaća čeljad’, koji dolaze svakodnevno na Lokrum, imaju svoje plaže i lokacije gdje se isključivo oni okupljaju. To je definitivno staro pristanište Skalica, ili kako ga Dubrovčani zovu Portoč. Većina ih tu dolazi sa svojim barkama i usidri se u Portoču. Svi se međusobno poznaju, druže se i razgovaraju o aktualnim temama. Dolaze obitelji, prijatelji, kolege…Prava domaća atmosfera.

unnamed (16)

Mračna prošlost i brojne legende

Lokrum je poznat i zbog svoje mračne prošlosti te brojnih priča i legendi koje se vežu uz njegovu dugu povijest. Jedna od najpoznatijih legendi nesumnjivo je priča o benediktinskoj kletvi. Posljednji benediktinci napustili su samostan 1798., nakon prodaje njihova posjeda nekolicini bogatih Dubrovčana. Priča kaže da su se redovnici noć pred svoj odlazak okupili, stavili na glave svoje kapuljače, zapalili voštanice, okrenuli ih naopako i pognutih glava, mrmljajući molitve i pjesme, uputili u noćni ophod oko svoga imanja prastarom šetnicom, tugujući nad gubitkom i opraštajući se od prelijepog boravišta. Izgovarali su pritom kletvu: ‘Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za osobno uživanje!’ U ostvarenju te kletve vjerojatno ima i istine, jer se uz tu legendu vezuju i neke smrti i tragedije koje su pogađale obitelj austrijskoga cara i hrvatskoga kralja Franje Josipa I., u kojoj su neki članovi bili i vlasnici Lokruma.

unnamed (15)

unnamed (3)

Game of Thrones

Lokrum u novije vrijeme sve više posjećuju i neki novi posjetitelji, a to su fanovi serije ‘Game of Thrones’ budući da je dio filmskog seta bio lociran i na Lokrumu.
-‘Game of Thrones’ izložba nezaobilazna je lokacija velikog broja posjetitelja koji dolaze individualno i ne propuštaju sjesti na popularno željezno prijestolje. Uz to, imamo veliki broj agencija koje dovode goste vezano isključivo uz posjet lokacijama snimanja serije Igre prijestolja. Uz ovu izložbu veliku posjećenost imamo i u podrumu samostana gdje je smještena i izložba Rikarda Lavljeg srca. Sama izložba smještena je u podrumu benediktinskog samostana, te je kao takva definirana prostorima podruma i raspoređena je u trima prostorijama. Obiluje povijesnim informacijama o Rikardu Lavljeg Srca, njegovom brodolomu i dolasku na Lokrum, Križarskim ratovima te vitezovima templarima. Izložba je multimedijalna, te su ove legende pretočene zvukom, slikom, video projekcijama i mirisima, kaže za Journal ravnatelj JU Rezervata Lokrum, Mario Tevšić.

Izlozba Lokrum 2

Izložba Lokrum1

Izložba Lokrumske legende 4_Benediktinska kletva

Dubrovačke ljetne igre

To naravno, nije sve od zanimljivih sadržaja. I ove su godine na Lokrumu organizirali koncerte klasične glazbe, a u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara publika je na Lokrumu uživala i u zvucima opere ‘Orlando’ Georga Friedricha Händela s podnaslovom Metamorfoze u režiji Jánosa Szikore.

O izvrsnoj posjećenosti ovog otoka, sasvim dovoljno govori to da su u Rezervatu Lokrum samo do 31. srpnja ove godine prodali 99.785 jednokratnih povratnih karata što im je porast od 18 posto u odnosu na lani, a budući da su se cijene karata povećale sa 100 na 120 kuna, i prihod od prodaje karata porastao im je za oko 43 posto. Od velikih projekata, na otočiću je dovršena obnova crkve sv. Marije i okoliša Maksimilijanovog ljetnikovca u suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine. Dogovorena je i obnova benediktinskog samostana sa Zavodom za obnovu, a tvrđave Royal s Društvom prijatelja dubrovačke starine, čime će napokon svi objekti na Lokrumu biti obnovljeni i stavljeni u funkciju. Pripremljen je i projekt Hidrantske mreže čijom bi se izgradnjom Lokrum u potpunosti zaštitio od požara…

unnamed (15)

unnamed (2)

Lokrum u jesen…

Na otoku tako i kada svi posjetitelji odu imaju jako puno posla. Bogatu lokrumsku faunu čine i brojni leptiri i šišmiši. – Odrađen je nastavak istraživanja leptira, šišmiša kao i Golublje špilje i još niz istraživanja, kojima je Lokrum postao bogatiji za niz znanstvenih informacija o biljnim i životinjskim vrstama, njihovim staništima i rasprostranjenosti na otoku, dodaje Mario Tevšić.

Ako se ovog ljeta ne uspijete ukrcati na neki od brodova za Lokrum, svakako posjetite Lokrum u jesenskom ili proljetnom periodu. Jer, tada je još veći gušt uživati u svim lokrumskim ljepotama.

unnamed

unnamed (8)

Foto: Renata Debeljak i Rezervat Lokrum

Učitati još
Zatvori