
Ruže su u cvatu. Osim njihovog opojnog mirisa i nemjerljive ljepote u ružama možemo uživati i na još jedan osjetilni način. Uz malo strpljenja možete sami napraviti sok od latica ruža.
Ruže je najbolje ubrati ujutro kada je sunčano i suho. Obavezno berite latice stare sorte ruža – one mirišljave ili latice šipka. Ako cvijet izgleda prekrasno, no nedostaje mu karakterističan miris, nemojte ih brati. Također ako vidite da su ‘prskane’ ili su kupljene na štadnovima.
Izdvojite latice, operite ih i stavite u staklenu teglicu. Tegla bi trebala biti ispunjena laticama do vrha. Dodajte vodu do vrha u staklenu teglu. Na teglu od pola litre trebate dodati i jednu žličicu limuntusa.
Smjesu latica, vode i limuntusa ostavite da odstoji u staklenoj teglici, hermetički zatvorenoj na sunčanom i toplom mjestu par dana dok latice ne izgube svu boju, a voda ne poprimi njihovu rubin crvenu boju, otprilike 3 do 5 dana.
Nakon tih par dana sok od ruže je gotov! Procjedite smjesu, dodajte okuse po želji – menta, limun, đumbir… Zašećerite prema potrebi, npr stevijom ili medom.
Tekst & Foto: Sanela Ćosović