Zanimljive instalacije u svjetskim metropolama kao apel za spašavanje kitova

Zanimljive instalacije u svjetskim metropolama
kao apel za spašavanje kitova

@greenpeacehu

Onečišćenje od plastike postaje alarmantno, a tome u posljednje vrijeme svjedoči količina potresnih vijesti diljem svijeta. Posljednja u nizu bila je ona kada je na obalu Sicilije more izbacilo tijelo uginulog kita s više od trideset kilograma plastike u utrobi. Apele za zaštitu okoliša i spašavanje kitova već su pokrenule velike međunarodne organizacije. Influenceri, blogeri i ‘green’ entuzijasti odličan su paravan za osvješćivanje problema, a na Instagramu smo pronašli zanimljive instalacije koje su osvanule u svjetskim metropolama.

Onečišćenje od plastike: apel za spašavanje kitova

@dreamingabouttravel

Plastika iz dana u dan postaje sve ozloglašenija i svi pokušavamo smanjiti njeno korištenje u svakodnevnom životu. Aktivisti Greenpeacea prije nekoliko dana su ispred mađarskog parlamenta postavili više nego kreativne skulpture. Kitovi koji plivaju u plastici i čini se kao da pokušavaju izroniti na površinu, privukli su pažnju svih prolaznika. Instalacije su na trgu osvanule kao dio kampanje #plasticfreejuly. Slična konstrukcija nalazi se i u Nizozemskoj gdje kit od plastike zaista izvire iz rijeke. Onečišćenje od plastike iz godine u godinu postaje sve veći problem za oceane, mora i rijeke, a brojne su životinjske vrste uz kitove, u opasnosti od izumiranja.

Plastika postaje dio hranidbenog lanca

@wanderlust.nl

Procjenjuje se da godišnje oko deset milijuna tona plastike s kopna završi u vodama. Kemikalije koje su u sastavu plastike ulaze u naš organizam probavom (recimo da jedete ribu koja je živjela u zagađenom moru) ili apsorpcijom iz vode putem kože. Ako ste se pitali kako sva ta plastika završi u utrobama velikih riba, odgovor je i znanstveno dokazan. Na površini plastičnog otpada razvijaju se alge i nastaju kemijski spojevi koji proizvode dimetil-sulfid. Upravo je taj spoj odgovoran za nastanak aroma koje morskim pticama i drugim životinjama djeluje privlačno. Tako je plastika postala dio hranidbenog lanca. Jeste li znali da je plastičnoj boci potrebno gotovo petsto godina kako bi se razgradila?

@mmdesignsf

Foto: InstagramUčitati još
Zatvori