Što je do sada plijenilo pažnju na Olimpijskim igrama

olimpijskeigre-otvaranje2016-5

Povodom otvorenja Olimpijskih igara stadion Maracanã u Rio de Janeiru svijetlio je nevjerojatnim bojama, a iz njega su odzvanjali ritmovi najpoznatije brazilske glazbe. Tradicionalno, višesatno otvaranje donijelo je pregled povijesti Brazila te spektakularne akrobacije plesača i ‘light show’. Najviše pozornosti privukao je hod Gisele Bündchen po najduljoj pisti dok je u pozadini svirala ‘The Girl from Ipanema’.

Zanimljiv moment je bio svakako nošenje baklji pojedine države, a sportaše Brazila, je s bakljom u ruci, na stadionu predvodila manekenka Adriana Lima, dok je tijekom trčanja i predaje baklje sudjelovala i Izabel Goulart.

No, osim spektakularnog otvorenja, do sada brojnih osvojenih medalja i rušenja sportskih rekorda ove Olimpijske igre plijenile su pažnji i zbog još jedne neobične stvari. Plivački dio natjecanja, osim rekordnih osvojenih zlatnih medalja Katie Ledecky i Michaela Phelpsa, javno je pokazao koju vrstu terapije plivači koriste kako bi si olakšali tjelesne tegobe. Radi se, naime, o ‘cuppingu’ tj. ‘cupping’ terapiji. Terapija je to koja dolazi iz kineske narodne medicine i primjenjuju ju praktičari akupunkture.

Crveni okrugli tragovi na koži sportaša otkrivaju da sportaši često koriste tu terapiju. Iako nema službenih medicinski i znanstvenih dokaza da ova vrsta terapije pogoduje zdravlju, zadnjih 5000 godine ova se terapija koristi baš u te svrhe! Prvi zapisi o ovakvoj terapiji datiraju u 1500g.pr. Kr. Riječ je o tradicionalnoj metodi, prisutnoj u mnogim kulturama svijeta.

Michael Phelps

Michael Phelps

Poznata je pod raznim nazivima – Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes, Vacume Terapi itd. ‘Cupping’ terapija koristi se danas u različitim dijelovima svijeta i omiljena je zbog neškodljivosti te ugodnog relaksirajućeg efekta. U izvornom obliku primjene ‘cupping’ terapije, koriste se staklene čaše posebnog oblika koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Unutar čaše stvara se vakum koji djeluje na kožu i tkiva sa zagrijavajućim, opuštajućim i detoksificirajućim učinkom. Lokalni učinak je i do 10 cm ovisno o mjestu aplikacije.

DKtgMC6N

Dvije su vrste ‘cuppinga’ – suho i mokro, te ovisno o osjetljivosti kože i načinu koja vrsta terapije se primjenjuje, dolazi do tih neobičnih crvenih krugova na koži koji su iznenadili gledatelje natjecanja Olimpijskih igara.

yFNyyTbK

Foto: Instagram, Facebook

0