Bili smo na zaista posebnoj večeri u Noelu

Bili smo na zaista posebnoj večeri u Noelu

noel-večera-12

U raskošnom interijeru restorana Noel prije dva dana održala se jedna zaista posebna večera koje je spojem naizgled nespojivog iznenadila i oduševila sve goste. U glavnoj ulozi pronašli su se luksuzni i rijetki parfemi svijeta čiji su se mirisi spojili s okusima iznimnih namirnica unutar ukusnih jela i uparenih koktela. Spojeni zajedno oni su stvorili sasvim novo i jedinstveno gastronomsko iskustvo koje je promijenilo značenje kreativne kuhinje.

OLFAKTIVNA VEČERA: NEODOLJIVI SPOJ PARFEMA, JELA I KOKTELA

noel-večera-29

Olfaktivne večere koje spajaju dva gotovo nepoveziva svijeta svoje podrijetlo vuku iz svjetskih gradova kao što su New York i Pariz početkom novog milenije gdje su chefovi pokušavali stimulirati različita čula. Ova moderna pojava u svjetskom kulinarstvu nije zaživjela kao redovna pojava Michelinovih kuhara, odnosno restorana, već kao izniman event u najinovativnijim restoranima s neuobičajenim pristupom kulinarstvu koji prelazi granice poznatog i tradicionalnog. Olfaktivna večera se referira na olfaktivno čulo ljudskog tijela, odnosno njuh. Do sada su chefovi u Parizu uspjeli napraviti Thierry Mugler Anger u eclaireu i sladoled s okusom ylang-ylang cvijeta koji se koristi kao esencija u mnogim Chanelovim i Guerlain parfemima.

noel-večera-11

NAJPOSEBNIJE GASTRONOMSKO ISKUSTVO U NOËLU

U Noelu su se granice kulinarstva pomaknule još i dalje. Umjesto jednog jela inspiriranog parfemima, u Noelu je kreirana večera s pet slijedova na kojoj je svaki slijed bio interpretacija parfema u hrani. Status “večera godine” ovoj nezaboravnom gastronomskom iskustvu donijeli su kokteli kao bili reinkarnacija parfema u pitkom obliku. Parfemi koji su poslužili kao inspiracija su iznimno rijetki i luksuzni parfemi svijeta, mirisne kreacije vrhunskih svjetskih parfumera u vrlo limitiranim količinama s najkvalitetnijim i najskupljim sastojcima koji postoje.

Juraj Sotošek-Rihtarec

Juraj Sotošek-Rihtarec

Idejni kreator večere koja je spojila svijet rijetkih parfema i vrhunske gastronomije je Juraj Sotošek-Rihtarec, parfemski stručnjak koji je osmislio koncept večere te vodio uzvanike kroz njezine okuse i mirise. Juraj je već godinama u svijetu rafiniranih i rijetkih parfema, a kruna karijere je bila u Parizu, gdje je tokom pohađana Sorbonne surađivao s vrhunskim parfumerima i upoznao svijet parfema u najsitnije detalje. U suradnji s timom Noela, Juraj je kreirao večeru s emocijom koja je njezinim gostima ponudila sasvim novo iskustvo u doživljaju hrane, pića i parfema na nivou  najboljih svjetskih restorana.

Sylvaine Delacourte

Sylvaine Delacourte

Posebna gošću večere u Noelu bila je gospođa Sylvaine Delacourte, direktorica razvoja kultne pariške kuće Guerlain proteklih 30-ak godina. Sylvaine Delacourte je stekla iznimnu reputaciju u svijetu luksuznih parfema jer je surđivala s najpoznatijim parfumerima svijeta kao sto su Francis Kurkdjian, Pierre Bourdon, Olivia Giacobetti, i ono najvažnije, bila je desna ruka Jean-Paul Guerlaina, covjeka koji je stvorio parfemski imperij danas u vlasništvu LVMH grupe.

Helicriss, kreacija Sylvaine Delacourte

Helicriss, kreacija Sylvaine Delacourte

Kreacija gospođa Sylvaine Delacourte bila je inspiracija za jedan od pet slijedova te večeri dok su preostala četiri slijeda inspirirali parfemi Ramona Monegala, 4. generacije španjolskih parfumera koji je stvarao za španjolsku kraljevsku obitelj, Escentric Molecules, suvremeni parfemski brend baziran na najmodernijim molekulama, Etat Libre d’Orange, konceptualni francuski brend koji pomice granice konvencionalnog te Histoires de Parfums, jedna od najkvalitetnijih francuskih parfemskih kuća.

Donosimo vam dio atmosfere i pogled na pet slijedova jela i uparenih koktela inspiriranih esencijama pet rijetkih parfema iza kojih se nalazio Noel tim.

noel-večera-37

Prvi slijed

Prvi slijed

noel-večera-41

Drugi slijed

Drugi slijed

noel-večera-15

Treći slijed

Treći slijed

noel-večera-18

Četvrti slijed

Četvrti slijed

noel-večera-13

Peti slijed

Peti slijed

noel-večera-1

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori