Tko je za odvikavanje od tehnologije?

Pogled konstantno uperen u ekrane naša su svakodnevica, buljimo u kompjuter na poslu, a onda se dignemo od stola gledajući ekran pametnog telefona i naposljetku stižemo kući i nastavljamo s gledanjem televizije kako bi se “odmorili”. Svima je poznata činjenica da to ni pod koju cijenu nije odmor već dodatno umaranje očiju, mozga, a time i cijelog tijela te da si tako puno više štetimo nego pomažemo.

Ivan Belikov post2

Ekran kompjutera na poslu ne možemo izbjeći, ali zato znatno možemo reducirati kako koristimo tehnologiju ostatak vremena i za što točno. Neupitno je da korištenje gadgeta u svakodnevnom životu uvelike olakšava svakodnevicu za učenje, rad, snalaženje u prostoru i slično, ali i da mobiteli, tableti i slični uređaji izazivaju ovisnost koja utječe na našu produktivnost, pa čak i društvenost. Koliko ste puta u društvu uhvatili sebe ili nekog od prijatelja kako bez prestanka hvata mobitel u ruke i lista Facebook, Instagram i druge društvene mreže, a vjerojatno ste se i sami nebrojeno mnogo puta ulovili kako tražite nešto, a ne znate ni sami što. Upijate informacije koje vam nisu potrebne i umarate se, a mobitel ili gadget dalje ne možete pustiti iz ruke.

ipad3

To se zove ovisnost i to je ono što trebamo izbaciti iz svog života jednom kad shvatimo da nas dekoncentrira i odvlači nam pažnju. Isključite se i ubrzo ćete prodisati i shvatiti da vam je puno lakše u životu, misli će biti čišće i bit ćete puno fokusiraniji na rad s dobrim rezultatima. Pitate se kako? Pokušajte slijediti ova tri jednostavna savjeta.

1. Kad ste u društvu sklonite mobitel s vidika

I to recite svim prijateljima. Stavite ga na jednu hrpu, u torbu, u džep… i zabranite svima da provjeravaju što se zbiva na ekranu. Nakon prvog puta ćete shvatiti da je komunikacija bila puno lakša, čuli se što vam prijatelji pričaju, koncentrirali ste se na sve i došli s druženja zadovoljniji. Jednako tako, u vožnji javnim prijevozom ostavite mobitel u džepu, uzmite knjigu u ruke i otputujte u neki drugi svijet. Na taj način smanjujete razinu stresa i zapravo se odmarate. U vožnji automobilom ne moramo niti napominjati da mobitel ostavite sa strane.

ipad5

2. Isključite obavijesti o e-mailovima, Facebook porukama i SMS-ovima

Kad ne radite, namjerno se isključite s Interneta na nekoliko sati. Isključite sve notifikacije jer ako vas netko uistinu hitno treba, dobit će vas jednostavnim pozivom. Navikli smo i sebe i druge da smo stalno dostupni, a to nije dobro niti za profesionalnu produktivnost niti za naš mir u glavi. Nakon par sati “čišćenja” od gadgeta, idealno u prirodi, osjećat ćete se neizmjerno lakšima, odmornijima i sretnijima. Baterije će biti pune za nastavak rada, lakše ćete spavati i sveukupno biti mirniji.

ipad1

3. Radite nešto što zahtijeva vašu punu koncentraciju

Čim se skoncentrirate na nešto poput vježbanja koje iziskuje tjelesni napor, shvatit ćete da tih sat vremena niste razmišljali ni o čemu. Otpustili ste stres, odmorili oči i mozak te umorili tijelo što znači da ćete mirnije spavati i napuniti baterije za sljedeći dan. Prije spavanja čitajte knjigu, umjesto da buljite u neki od ekrana i to će također uvjetovati dobar san te potpuni odmor. Jednom kad ograničite tehnologiju bit će vam itekako lakše. Isprobajte!

ipad

Foto: App Store, Wildfox

0