Modni brendovi koje volimo, a krasi ih etiketa ‘sustainable’

Modni brendovi koje volimo, a krasi ih
etiketa ‘sustainable’

Kako napredujemo na polju tehnologije tako se sve više javlja potreba za podizanjem svijesti o brizi za okoliš. To su prepoznali i brojni modni brendovi koji su kao odgovor na potrebe svojih eco osviještenih kupaca, pokrenuli kolekcije s etiketom sustainable. Održiva moda postaje koncept kojeg modna industrija sve više podržava. Održiva moda ne odnosi se samo na odjeću, tematika je ipak puno dublja jer ima i etički element koji je doveden u pitanje kroz današnje poimanje modne industrije.

Konzumerizam i masovna proizvodnja neupitno su ostavili svoj trag na zemlji, nažalost s negativnim predznakom. No, zahvaljujući kreativnosti mladih talentiranih eco entuzijasta, sve više se priča o ekološkoj proizvodnji odjeće. Brojni poznati počeli su nositi veganske tenisice i raskošne komade iz limited kolekcija od organskog pamuka čime se skreće pozornost na poboljšanje uvjeta za rad svima koji su uključeni u proces kreiranja robe koju nosimo.

Održiva moda i slow fashion

Današnja moda je potisnula u drugi plan primarnu, funkcionalnu svrhu odjeće. Estetika se stavlja na prvo mjesto i tako postaje primarna osobina odjevnih komada koji svoj put nalaze do naših ormara. Omjer cijene i kvalitete svi tražimo, a to u izazovnu situaciju dovodi tekstilnu industriju i zahtjeva nova rješenja koja će smanjiti konflikt koji pritom nastaje s okolišem. Takozvana brza moda, danas je najzastupljenija dok ‘slow fashion’ polako, ali sigurno doživljava svoj procvat i pokreće pravu modnu revoluciju. Nije tajna da poznate modne kuće svoju proizvodnju sele u udaljene zemlje gdje se koristi jeftina radna snaga, a spora moda protiv toga se bori etiketom sustainable. Modni brendovi koje smo okupili u nastavku dokaz su da se priroda i moda mogu odlično slagati, biti dobre za čovječanstvo i planet u cjelini.

Modni brendovi za eco entuzijaste

Recikliranje odjeće sve je popularniji odabir svih onih koji vole modu, ali i okoliš. Roba koju više ne želite nositi tako poprima nove oblike i nastaju divne eco-friendly kolekcije. Sirovina poput pamuka danas je u odjevnom smislu jedna od najzastupljenijih. No, znate li da je upravo pamuk jedan od najvećih zagađivača okoliša? Naime, razni toksični pesticidi koriste se za poboljšavanje njegovog rasta, a zagađenje tla, vode i zraka s time dolazi u paketu. Ako još k tome pridodate činjenicu da se godišnje baca i na stotine tisuća tona tekstilnog otpada, održiva moda nameće se kao jedini logičan odgovor.

Misha Nonoo

Veja

Reformation

BITE

Edun

Boyish Jeans

Alice Early

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori