Održan 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu

Održan 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu

salon-pjenusaca-1

Nakon 20 godina uspješnih slovenskih priredbi, Radostne prireditve s velikim su uspjehom organizirale 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U Zagrebu se u subotu 11. veljače, u hotelu Dubrovnik okupilo 40 slovenskih i hrvatskih proizvođača pjenušaca uz nekoliko zanimljivih pjenušaca iz Italije te pjenušavih vina Francuske i Španjolske velikog hrvatskog distributera Vivat finih vina. Salon se održao uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Izvrsnu posjećenost Salona pojačali su i brojni predstavnici medija s više od 60 akreditiranih novinara. Salon je posjetilo više od 500 posjetitelja koji su imali prigode u 5 sati Salona kušati oko 100 etiketa pjenušavih vina. Bio je to, kako su rekli posjetitelji “pravi raj za istinske ljubitelje pjenušaca jer Zagrebu je doista nedostajao jedan ovakav događaj”.

Na Salonu su podijeljena priznanja najbolje ocijenjenim vinima na Zagrebačkom salonu:

U kategoriji bijelih pjenušavih vina:
– 1. mjesto: 87,80 bodova – Istenič, Prestige, 2011
– 2. mjesto: 87,00 bodova – Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010
– 3. mjesto: 85,80 bodova – Kos, Anita, 2013

U kategoriji ružičastih pjenušavih vina:
– 1. mjesto: 87,80 bodova – Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé, 2013
– 2. mjesto: 87,00 bodova – Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
– 3. mjesto: 86,80 bodova – Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
Najviše ocijenjeno hrvatsko pjenušavo vino bio je s 87,00 bodova – Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010.

Tijekom Salona održane su dvije radionice. “Susret Hrvatske i Slovenije” predstavio je na slijepom kušanju tri top hrvatska i slovenska vina nakon ocjenjivanja 3.2. u Ljubljani uz moderatore Ivanu Valić, enologinju i sommelierku i Jožu Rozmana, sommeliera i publicista. Na “Susretu Champagne i Franciacorte” posjetitelji su uživali u ponajboljim francuskim i talijanskim pjenušavim vinima uz jedno iznenađenje – prosecco privatne kolekcije Cartizze vinarije Bisol. Moderatori su bili Filip Savić, najbolji sommelier Hrvatske 2016. i Marija Vukelić WSET L2, prof. francuskog i talijanskog.

Na Salonu su posjetitelji mogli povremeno kušati slovenski sir sirarstva Kranjec i poznati Kraski pršut te piti Radensku tri srca. Fini je domaći kruh donirala poznata zagrebačka pekarnica Trajković iz Nove vesi, a glazbom je u nekoliko navrata atmosferu podignuo glazbeni sastav L’Abeille.

Foto: Julio Frangen

Učitati još
Zatvori