Zašto je odrastanje mališana uz ljubimce jako poželjno?

Zašto je odrastanje mališana uz
ljubimce jako poželjno?

O tome da kućni ljubimci donose brojne radosti u naše živote, mnogo se piše. Osim što nam uljepšavaju svakodnevicu, na svoj način brinu o nama, pokazuju nam beskrajno razumijevanje i ljubav, odrastanje mališana uz krznene prijatelje donosi i brojne dobrobiti. Dobro je poznato da briga za životinju usrećuje čovjeka, stvara osjećaj odgovornosti i razvija jednu sasvim novu razinu povjerenja i prijateljstva. Kada su u pitanju psi, mace ili slatki glodavci koji još k tome pokazuju i svoju privrženost, razloga je na pretek da razmislite o ljubimcu koji će obogatiti odrastanje vaših najmlađih članova obitelji.

Odrastanje uz ljubimca

Ljubimac u domu predstavlja odgovornost i to će vaš mališan vrlo brzo shvatiti. Životinja nije igračka već biće koje zahtjeva njegu, brigu, pažnju i vrijeme.  Naravno da će veći dio te brige vjerojatno biti na vama, no bitno je postepeno prebacivati dio obaveza prema ljubimcu na dijete. Ovisno o dobi, uključite svoje najmlađe članove u raspored hranjenja, čišćenja i šetanja ljubimca nakon škole ili vikendom. Dok se mališan brine o ljubimcu, razvijaju se i osjećaji empatije i odgovornosti prema drugom. Tako će se dijete naučiti bolje brinuti i o samome sebi, a te vještine kroz život će mu ubrzo i zatrebati.

Djeca jačaju samopouzdanje

Odrastanje je jedan jako lijep dio života u kojem djeca stječu vještine i uče lekcije neophodne za kasniji život i osamostaljivanje. Svaki roditelj želi svoga mališana naučiti ono najbolje, a u tome će vam pomoći ljubimac u domu. Naime, briga o životinji i odrastanje uz istu u djeci će probuditi osjećaj ponosa i važnosti. Pohvalite svoje najmlađe kako odlično vode brigu o mezimcu, time ćete ih ohrabriti i napuniti samopouzdanjem pa će se oko životinjice potruditi još i više.

Vježbanje kroz igru

Kako bi odrastanje mališana bilo ispunjeno lijepim trenutcima, ljubimci će se zasigurno potruditi za to. Psi i mace zahtijevaju da ih se šeta, da se s njima igra i provodi vrijeme izvan stana. Fizička aktivnost potrebna im je baš kao i djeci koja u današnje vrijeme, nažalost sve manje vremena provode u igri. Pametni telefoni i sjedilački način života sve češće zamjenjuju fizičku aktivnost, stoga će krzneni mezimac dijete potaknuti na vježbanje kroz igru.

Otporniji imunitet

Znanstvenici su dokazali u brojnim istraživanjima da odrastanje uz ljubimca itekako smanjuje mogućnost razvijanja astme i alergija kod djece. Svaki roditelj maksimalno želi svog mališana zaštititi od potencijalnih uzročnika zdravstvenih tegoba. No, izloženost dlaci ljubimca razviti će određenu vrstu otpornosti i ojačati imunitet djeteta. Ako obitelj planirate proširiti štenetom ili pak malom macom uz koju će vaš mališan rasti, već od samog početka smanjujete mogućnost da će dijete biti osjetljivo i boležljivo.

Staloženost i razvijanje karaktera

Nije tajna da druženje s mezimcima i odrastanje u društvu krznenih prijatelja s kojima se možemo maziti, budi one najljepše osjećaje. Životinje osjećaju ljudske emocije, pa će tako prepoznati stres, tugu, ljutnju ili neki drugi osjećaj. Ono što tišti dijete, svojom bezuvjetnom ljubavlju i prisustvom ljubimac će mu olakšati. Ako se vaš mališan povlači u sebe i teže iskazuje svoje emocije, možda će mu biti lakše svoje brige podijeliti s ljubimcem. Odrastanje uz psa ili macu će između ostaloga, utjecati na razvijanje karaktera kod djeteta. Dozvolite djetetu da psa ili macu uči trikovima koji će ih zabavljati, a podsvjesno će naučiti i što znači disciplina.

Foto: Instagram, Unsplash

 

Učitati još
Zatvori