3 istine o novcu o kojima vas nisu učili u školi

3 istine o novcu o kojima vas
nisu učili u školi

Posljednje desetljeće obilježeno je turbulentnim financijskim oscilacijama. Svi oni koji nisu naučili štedjeti, imali su prilike upoznati se s osnovnim principima upravljanja novcem. Svjedoci smo rastućeg nerazmjera i podjele svjetskog bogatstva gdje bogati postaji još bogatijima dok siromašni sve više tonu u neimaštinu. Iako se mnogo priča o tome kako novac i materijalna sredstva nisu važna, neupitno je da novac upravlja svijetom. Radimo kako bi si omogućili određene luksuze i željeni lifestyle te osigurali bolju budućnost za svoje najbliže. S obzirom na to nastale su brojne zablude i mitovi o novcu, ali i istine o kojima vas nisu učili u školskim klupama. U nastavku pročitajte 3 činjenice koje će vam trenutno promijeniti perspektivu gledanja na novac.

Novac stvara novac

Malo je onih primjera koji se mogu pohvaliti kako su bogatstvo stvorili iz nule. Kako bi se počele zarađivati poveće svote novca, potrebno je imati stabilnu novčanu podlogu. Mnogi će se složiti kako je za početak pokretanja poslovnog projekta ili bilo kojeg drugog oblika investicije, nepostojanje duga najbitnija stavka. Visoki krediti su samo privremeno rješenje koje se dugoročno višestruko otplaćuje pa novac od zarade nećete vidjeti tako brzo.

Tradicionalni vs. novi pristup

Kako bi stvorili pozitivnu okolinu i počeli privlačiti novac u svoj život, potrebno je promijeniti i način razmišljanja. Tradicionalni pristup uključuje sljedeći princip – radi marljivo, završi fakultet, pronađi posao i uštedi za ‘stare dane’. To nas uči da trošimo ili prodajemo vrijeme za novac. Rad je samo jedan od oblika aktivne zarade, a ako želite zaista mnogo novca onda novac mora raditi za vas. U idealnim uvjetima, novac dolazi iz različitih izvora i uvijek je mudrije strateški raspodijeliti izvore primanja. Početnička greška koju je svatko barem jednom u životu napravio jest oslanjanje samo na zaradu od jednog posla. Današnje okolnosti na tržištu rada iznimno su nestabilne, stoga je pametno sagledati širu sliku i potražiti alternativne, pasivne oblike koji donose novac.

Svi imamo ‘blueprint’

Novčani ‘blueprint’ svatko na neki način nosi u sebi, a sastoji se od niza uvjerenja o novcu koje smo usvojili od najranijih dana. To objašnjava zašto su neki više rastrošni, a drugi štedljivi. Stav prema novcu najlakše se može iščitati iz stava prema bogatima ili onim manje bogatima. Ako ste odrasli u skromnim uvjetima ili nekoj vrsti oskudice, moguće je da o imućnima nemate pozitivno mišljenje, stoga će vam akumuliranje vlastitog bogatstva ići teže nego onima koji na novčani status drugih gledaju bez predrasuda. Kako bi otvorili vrata novim priljevima novca, morate biti dosljedni na putu ka uspjehu i otvoreni za sve što vam život pruža.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori