Nova nijansa plave – prva otkrivena u 200 godina

Nova nijansa plave – prva
otkrivena u 200 godina

2009. godine otkrivena je jedina nova nijansa plave boje u posljednjih dvjesto godina. Tijekom projekta na Oregon State University profesor i kemičar Mas Subramanian i njegovi studenti sasvim slučajno stvorili su novi plavi pigment. Spajanjem i zagrijavanjem manganovog oksida, itrija i itrija nastala je reakcija čije je rezultat bio nova, električna nijansa plave boje. Iako cilj projekta nije bio otkriti novu nijansu plave, neočekivano otkriće oduševilo je profesora Subramaniana koji je istaknuo kako se u svijetu znanosti izvanredne stvari događaju kada ih znanstvenici najmanje očekuju.

Osim predivne električne nijanse, posebnost novog plavog pigmenta njegova je nevjerojatna izdržljivost. Intenzivna električna plava boja čije ime YInMn zasad stvaraju tek oznake kemijskih elementa koji ju stvaraju čak i nakon miješanja s vodom ili nakon drastične promjene temperature zadržava jednaku nijansu i intenzitet.

plava boja crayola

Mas Subramanian, kemičar i profesor iza otkrića YInMn plave boje

Crayola, ime iza omiljenih dječjih pastela, brzo je prepoznala spoj intenzivne nove plave nijanse i rijetke izdržljivosti kao savršeni dodatak njihovoj kolekciji raznobojnih pastela. Prije nekoliko dana, Crayola je na svojoj službenoj stranici i društvenim mrežama objavila izlazak nove pastele u YlnMn boji i pozvala kreativce i sve obožavatelje brenda do ovoj posebnoj nijansi plave dodijele nove ime.

Nakon izlaska kutija s Crayola pastelom kao prvog proizvoda u novoj nijansi plave krajem godine, raskošna električna nijansa zasigurno će osvojiti brojne kreativce i ubrzo zavladati svijetom mode, šminke i interijera. Ako vas je pogled na novu nijansu plave oduševio i inspirirao, pustite svojoj mašti na volju, osmislite zvučno ime i uključite se u natjecanje koje je pokrenuo šareni brend Crayola.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori