Sjećate li se svih ovih stvari koje su nam obilježile djetinjstvo?

Sjećate li se svih ovih stvari koje su
nam obilježile djetinjstvo?

Većina nas je nostalgična kada se prisjetimo djetinjstva. Svi nekako prošla vremena volimo pamtiti kao bolja, no ako se izrazimo malo blaže, možemo reći da su svakako bila drugačija. Vrijeme je to društvenih igara, igranja na otvorenom, malih televizijskih i radio prijamnika, časopisa, stripova, bojanki. Vremena su to bez interneta, s audio i video kasetama, priručnicima za sve i svašta. Iako danas na internetu možemo pronaći gotovo sve, mnogi od nas vole se prisjetiti nekih igračaka, proizvoda ili odjeće koji su obilježili neka prošla vremena. Ako ste fan retro đira, zavirite s nama u Facebook grupu Retroteka.

Retroteka – vremeplov u djetinjstvo

Retroteka je mjesto gdje se retro viđa često! Grupa je posvećena stvarima koje smo ne tako davno koristili svakodnevno, a danas nas vraćaju u djetinjstvo i bude lijepa sjećanja. Cilj grupe je da se svi oni koji vole i čuvaju retro stvari podruže i pokažu zanimljiv predmet iz prošlosti. U ovoj grupi kad kažemo “Retro” mislimo na razdoblje od 1900. – 2000. godine, jer za nas je retro predmet i pegla na ugljen i Tamagotchi“, piše u opisu ove Facebook grupe koju je osnovao Igor Novaković.

Grupa broji 16 tisuća članova

Grupa je osnovana 2017. godine, a ideja za nju postoji i duže. Igor je strastveni kolekcionar retro predmeta i jednostavno kad je osjetio da je vrijeme odlučio je fotografirati predmete koje je sakupljao i objaviti ih na jednom mjestu. Grupa je naravno u kratkom vremenu izazvala pravi boom i sada broji 16 tisuća članova. „Veliki sam ljubitelj i kolekcionar starina pa sam htio sve te retro sitnice pokazati ljudima i naravno aktivirati i njih da pokažu što oni imaju u kolekciji i što su sačuvali iz nekih davnih dana”, kaže nam Igor.

Izvorne fotografije

Posebno u grupi je da fotografije koje su postavljene nisu s interneta. Uvjet je da budu u vlasništvu osobe koja ih postavlja. Igor kaže da mu je svakako u cilju sve predmete objediniti na jednom mjestu u vidu muzeja. Jedino što mu nedostaje je prostor. Mi se nadamo ostvarenju te ideje, jer sudeći prema interesu za muzeje sličnog interaktivnog koncepta kao što je Muzej prekinutih veza, ovo bi bio pun pogodak. S obzirom na to da su mnogi od nas ove dane iskoristili za pospremanje svojih domova, što je vjerujemo rezultiralo i svakakvim sentimentalnim predmetima koje smo pronašli u svojim garažama i tavanima, možda je vrijeme i da ih podijelimo s drugima. Ova grupa je svakako mjesto za to.

Foto: Retroteka

Učitati još
Zatvori