Nordijska dijeta – način prehrane za život bez odricanja

Nordijska dijeta okupila je veliku popularnost u zemljama diljem svijeta i izvan granica Skandinavije. Kada govorimo o dijetama često se spominju odricanja i restrikcije koje možda poluče vidljive rezultate, ali dugoročno nisu dobre za zdravlje. Skandinavci su poznati po tome da nemaju problema s viškom kilograma, a nordijska dijeta dokaz je da se bez odricanja možete osjećati i izgledati odlično.

Način prehrane prakticiraju narodi Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske, a ustvari je poprilično slična onoj mediteranskoj koja je u našim krajevima izrazito popularna i hvaljena. Na kojim principima se temelji i kako ju uklopiti u svoj životni stil, doznajte u nastavku.

Nordijska dijeta -način života

Često ćete čuti da nordijska dijeta nije ‘klasična dijeta’ već način života koji je osmišljen prema baltičkoj prehrambenoj piramidi. Ako volite ribu ovakav tip prehrane naglasak stavlja na onu masniju poput skuše, lososa i haringe jer one sadrže one korisne i dobre masti, tijelu potrebne za normalan razvoj. Uz njih je idealno konzumirati mahunarke, sve vrste povrća i cjelovitih žitarica. Bobičasto voće i citrusi najzastupljenije su voće u prehrani. Mogućnost kombiniranja i smišljanja recepata zaista je beskrajna, a važno je prednost davati lokalnim i svježim namirnicama.

Uživanje u hrani bez zadrške

Nordijska dijeta međutim, ističe kako bi se konzumacija mesa trebala smanjiti na vrlo male količine i to tek povremeno. Osim što je redukcija dobra za zdravlje, mnogi su benefiti smanjenja konzumacije mesa i za okoliš. Za razliku od mediteranske koja popularizira maslinovo ulje, nordijska dijeta naglasak stavlja na ulje uljane repice. Ono treba biti hladno prešano jer podiže dobar kolesterol, a spušta onaj loš.

Skandinavci biraju kvalitetu ispred kvantitete

Važno je da hranu dobro žvačete kako biste rasteretili probavni trakt, ne pretjerujte s količinama, ali jedite dok se ne osjećate sito. Skandinavci će prednost dati kvaliteti, a ne kvantiteti. Stoga obratite pozornost da jedete čim više hrane iz divljeg uzgoja i ulova koja je bogatijeg okusa, ali i sadrži više nutrijenata. Mliječni proizvodi i sirevi važna su namirnica u nordijskom doručku. Kombiniraju ih sa žitaricama i voćem, birajte one fermentirane bez aroma i zaslađivača. Šećer i rafinirane proizvode izbjegavajte koliko god je to moguće. Ne plašite se zamijeniti ih grickalicama i namirnicama bogatim mastima- i to onim dobrima poput avokada, orašida…

 

Foto: Unsplash

 

0