Što nas sve čeka na ovogodišnjoj Noći muzeja?

Što nas sve čeka na
ovogodišnjoj Noći muzeja?

HAZU

HAZU

Noć muzeja 2018. – Muzeji i sport

Ovogodišnja Noć muzeja okuplja kao i prijašnjih godina, muzeja i galerije u više gradova – Zagreb, Sesvete, Split, Karlovac, Rijeka, Varaždin, Osijek, Šibenik, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Sisak, Pula i Dubrovnik donose sadržaj koji do sada niste vidjeli. Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom – Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

Sport kao tema

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01. sat po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja. Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj. Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je iz sportskih događaja ove godine – Europsko prvenstvo u rukometu održava se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače 2018. godine. U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima da i ove godine posjete bogate programe u hrvatskim muzejima u trinaestoj po redu Noći muzeja na temu sporta.

HAZU

HAZU

Gdje se sve održava?

U Zagrebu će u Noći muzeja sudjelovati Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Atelijer Meštrović, Conoko d.o.o., Etnografski muzej, Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Galerija Klovićevi dvori, Galerija Mala d.o.o., Gliptoteka HAZU, HAZU Knjiznica, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski školski muzej, HT muzej, Informativno-multimedijski centar, HNS-a Javna ustanova – Maksimir, Klinika za psihijatriju Vrapče, Klub studenata elektrotehnike, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, MMC Dražen Petrović, Muzej automobila Ferdinand Budicki, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Oris Kuca arhitekture, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, Tiflološki muzej i Veterinarski fakultet. Osim Zagreba program ove genijalne manifestacije donose još i Arheološki muzej u Splitu, ETNOGRAFSKI MUZEJ SPLIT, Galerija Emanuel Vidović, GALERIJA MEŠTROVIĆ, Hrvatski pomorski muzej Split, Jugoistočna kula Dioklecijanove palače, MUZEJ GRADA SPLITA, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Supstrukcije Dioklecijanove palače i Sveučilišna knjižnica u Splitu. Pula i Rijeka sudjeluju sa svojim atraktivnim muzejskim lokacijama, a i Dubrovnik donosi sadržaj Noći muzeja. U programu Noć muzeja 2018. sudjelovat će još na desetke muzeja i galerija, a koji program svaki muzej i galerija posebno donosi možete saznati ovdje.

Noc muzeja

Foto: Noć muzeja, Lice grada

Učitati još
Zatvori