Sve što trebate znati o njezi dlake vašeg ljubimca

Sve što trebate znati o njezi
dlake vašeg ljubimca

Pri odabiru kućnog ljubimac važno je obratiti pozornost na to koliko njege koja pasmina zahtjeva. Osim što se ljubimac mora uklapati u vaš životni stil, jednako je važno da mu možete posvetiti dovoljno vremena za kvalitetan grooming. Čistoća je pola zdravlja, a osnove pravilne njege su ključ kako bi pas živio dugo i sretno u suživotu s vama. Higijena uključuje prije svega njegu dlake, a ona uključuje kupanje, četkanje, šišanje… Svaka pasmina zahtjeva drugačiji pristup ovisno o tome radi li se o dugoj ili kratkoj dlaci, imali li pas poddlaku, je li dlaka oštra ili glatka. Pravilna njega dlake prema tipu životinje i sve što vas je zanimalo o beauty režimu za vašeg ljubimca, doznajte u nastavku.

Njega dlake po tipu

Krenimo s jednim ritualom koji bi se trebao prakticirati barem svaki drugi dan i vrijedi za sve pse – četkanje. Iznimno je važno da svog ljubimca pročetkate jednom tjedno baš temeljito, a ostale dane u nekoliko poteza. Osim što se tako skida gornji sloj dlake zajedno s prljavštinom i nečistoćama, četkanje služi i kao svojevrsna masaža. Dobra prokrvljenost vrlo je bitna za obnovu dlake i općenito zdrav izgled psa.

Podšišati ili brijati?

Psi poput pudlica imaju blago kovrčavu dlaku stoga veterinari preporučuju da se ona podšiša svaka dva mjeseca. Uz naravno redovito kupanje i četkanje to će spriječiti zapetljavanja dlake. U zimskim mjesecima međutim treba obratiti pozornost da se dlaka ne skrati previše jer se u tom slučaju životinja dovodi u opasnost od pothlađivanja. Njega dlake kod psića koji imaju čvrstu dlaku, poput terijera u red se može dovesti isključivo brijanjem odnosno ručnim brijaćim aparatima. Njega dlake u većini slučajeva moguća je kod kuće, no ako niste sigurni koju metodu odabrati ipak prepustite ljubimca u ruke stručnjacima. Područja oko laktova, pazuha i šapica treba posebno pripaziti jer su upravo ta područja najviše izložena trenju.

U ljetnim mjesecima mnogi vlasnici naprave grešku i to često iz lijenosti od četkanja ili sušenja pa ošišaju dlaku koja se ne bi trebala skraćivati. Dlaka je prirodni izolator koja psa ljeti čuva od topline, a zimi od hladnoće. Suprotno uvjerenju da će pas nakon brijanja ili šišanja lakše podnositi vrućinu događa se upravo izravno pregrijavanje.

Najbolje četke za njegu

Na tržištu postoje brojni modeli i pribor za održavanje dlake, a prvenstveno ovise o pasmini. Svakako se preporučuju korištenje onih drvenih ili od nekog drugog prirodnog materijala, jer sintetičke četke mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Pripazite na oštrinu, pipci moraju biti izolirani, a ukoliko zaštite počnu ispadati, vrijeme je za novu četku. Vrlo su praktične i one u obliku gumenih rukavica, no svaki dom s psom treba imati i rijeđeg zuba kojim se mogu razmrsiti čuperci. Za dugodlake pse najbolji je češalj s gustim rasporedom zuba jer samo tako se raščešljava dublji sloj i odstranjuje mrtva dlaka.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori