Nina Vukas: Od yoge do surfanja

Nina Vukas: Od yoge do surfanja

Nina Vukas

Nina Vukas već deset godina vodi Sangha Yoga Studio, jedan od najuspješnijih yoga studija u Zagrebu te školu za yoga učitelje. Osmislila je i razvila vlastitu metodu vježbanja joge, održava radionice u Milanu, Istanbulu i Moskvi i yoga retreate u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim toga zanimljivi interesi i hobiji poput surfanja, jedrenja, tajlanskog boksa i fotografije vode ju po cijelom svijetu i inspiriraju na nove poslovne pothvate. Educirala se kod najpoznatijih svjetskih stručnjaka, ponajviše u Londonu, SAD-u i Indiji, a prije Zagreba podučavala je i u Miamiju. Ono što je nas ovaj put posebno zanimalo je surfanje – i što yoga i surf ustvari imaju zajedničko.

Nina Vukas

Radiš ono što voliš i stalno ispreplićeš posao s hobijima – kako tako dobro uspijevaš spajati ugodno s korisnim?
Raditi ono što volimo i živjeti od toga danas se čini kao luksuz pa često čujem izjave poput ”blago tebi”. No, kao i mnogim drugim stvarima u životu za ostvarenje nekog cilja potrebno je mnogo toga. Vizija, predanost, vrijeme, dosljednost, disciplina, hrabrost. Ništa ne dolazi preko noći. Moje yoga putovanje počelo je prije skoro dva desetljeća kada sam se preselila u London. Želja da završim obuku za yoga učitelje koja se rodila nakon nekoliko godina posvećene yoga prakse ostvarila se tek 2005. Zapravo, ništa nije išlo ni brzo ni glatko već postepeno. Uz puno truda, ponešto odricanja, dosta hrabrosti i uvijek s novim idejama. Novim vizijama za dalje.

Nina Vukas

Kada sam se, prije nešto više od deset godina, vratila u Hrvatsku i otvorila Sangha yoga centar, sanjala sam o tome da mogu od toga živjeti. Kada se to ostvarilo počela sam u Sanghi organizirati gostovanja poznatih svjetskih učitelja, zatim voditi i vlastite radionice. Idući korak bio je organizacija yoga retreata. 2009. godine organizirala sam prvi yoga odmor u Istri, a sljedeće godine na Baliju. Iduća vizija bila je škola za učitelje yoge, zatim međunarodna karijera koja će mi dozvoliti da spojim dvije velike strasti. Moj poziv i putovanja.

Posljednjih godina često vodim yoga odmore i yoga radionice po svijetu, a ove godine vizija je ”collaboration of creative hearts and minds” pa surađujem s drugim međunarodnim učiteljima i kreativcima. Zajedno planiramo zanimljive yoga projekte. Sretna sam da danas mogu birati gdje, s kim i što želim raditi.

Surfanje me svaki put uči da pustim kontrolu, jer zaista ništa ne možemo kontrolirati.

Nina Vukas

Koji ti je najdraži hobi i zašto?
Posljednjih nekoliko godina to je definitivno surfanje na dasci. Surfanje je zaista izazovno, a ja volim dobar izazov. No, možda ono što me najviše privuklo je taj osjećaj potpunog prepuštanja prirodi. Snalaženje u različitim uvjetima koje nosi svaki novi surf spot i skoro svaki novi dan. Sve utječe na valove – vrijeme, vjetar, plima i oseka, struje. Treba se znati prilagoditi svim uvjetima. Surfanje me svaki put uči da pustim kontrolu jer zaista ništa ne možemo kontrolirati, osim kako ćemo se prilagoditi uvjetima. Kao i u životu.

Kada si prvi put poželjela stati na surf dasku?
Zapravo dosta davno. Promatrala sam surfere i surferice na Baliju ili u Kaliforniji i maštala o tome da im se jednom pridružim. No, znala sam da surfanje nije nešto što probaš jednom ili dvaput, odnosno znala sam da nisam tip koji nešto proba i pusti, pa sam čekala da dođe prilika kada ću imati više prostora i vremena posvetiti se surfanju. To se dogodilo prije par godina, točnije prije dvije i pol.

U oceanu nema vremena ni mjesta za raspršenost.

Nina Vukas

Što yoga i surfanje imaju zajedničko?
Jedno od važnijih učenja yoge je bivanje u trenutku, utišavanje nasumičnih misli i vanjske buke. Yoga nas, kroz sve alate koje nam nudi, uči da budemo prisutni, fokusirani na ono što radimo. Možda zvuči jednostavno, no nije. Zapravo je raspršenost i neprisutnost vrlo često stanje suvremenog čovjeka.

Kako bi pohvatali konce svakodnevnih zadataka, multitasking postao je norma, čak nešto čime se hvalimo. No, kad radimo više stvari odjednom ništa ne radimo kvalitetno i ne uživamo u onome što radimo. Ovo postaje naša ‘norma’ koju prenosimo u sve što radimo: kuhamo i umjesto da uživamo u mirisu i pripremi hrane, usput gledamo seriju. Dok jedemo ne uživamo u okusu hrane već scrollamo kroz Facebook ili Instagram, na kavi s prijateljicom ne slušamo zapravo što ona govori već u glavi smišljamo što ćemo raditi poslije. U yogi ovo zovemo monkey mind, a yoga tehnikama ovog majmunčića pokušavamo umiriti. Jer, naposljetku, mi bi trebali biti u kontroli svojih misli, a ne majmunčić. No, najčešće on vodi glavnu riječ.

U surfu je prisutnost jednostavno nuspojava uvjeta u kojima se nalazimo. U oceanu nema vremena ni mjesta za raspršenost. Od trenutka kada zakoračiš u more ili ocean fokus je na tom koraku, ne na idućih deset. Surfanje je zapravo (vrlo) aktivna meditacija!

Nina Vukas

Kao i yoga, surfanje je postalo trendi i postaje sve privlačnije ženama – je li surfanje zahtjevnije za žene nego za muškarce – i je li joga zahtjevnija za muškarce nego za žene?
Ne bi koristila riječ trendi za yogu, kao ni za surf. Možda je trend probati yogu i ponekad otići na neki sat, te probati jednom na godišnjem stati na surf dasku i igrati se na valovima u plićaku. No, kako bismo se zaista bavili ovim disciplinama, obje zahtijevaju dugogodišnju predanost, praksu, disciplinu, trud, odricanje, vrijeme…

Surfanje je zahtjevno, i kao i za mnoge sportove potrebna je određena snaga i izdržljivost, ali vjerujem da je važnija tehnika, konstantna praksa i već spomenuta prisutnost. Sve ove kvalitete mogu imati i muškarci i žene. Yoga je pak univerzalna disciplina za sve one koji žele raditi na zdravlju u svakom aspektu svog bića. Kao takva ne vidi razliku između spolova.

I yoga i surf zahtijevaju dugogodišnju predanost.

Nina Vukas

Mnogi maštaju o tome da nauče surfati, kao i da izvedu napredne asane s lakoćom – prve tri stvari koje trebaju znati na samom početku?
Ponavljam se, ali vjerujem da su tri najvažnije stvari disciplina, predanost i što konstantnija praksa.

Vjerujem da i surferi i yogiji imaju jedan poseban mindset, možeš li nam otkriti nešto više o tome?
Da, iako ne vjerujem da je isti i, iskreno, ne volim stavljati ljude u kategorije i generalizirati. Yoga je toliko širok pojam, a yoga sustava puno da je nemoguće pričati o nekom yogijskom mindsetu. No, ono što je možda slično jest da su i yoga i surf discipline koje nas uče životu u skladu s prirodom. Uče nas štovati prirodu i prirodne zakone, prepustiti se promjenama, promatrati, biti u trenutku.

Mnogi surferi koje sam upoznala su prirodnjaci, slobodnog uma, često vegetarijanci ili vegani. Cijene svaki život i prirodu koja nam daje život. Obe discipline otvaraju nam prostor za iskustvo istinske sreće koja ne ovisi o tome koliko novaca imamo u novčaniku, koji automobil vozimo, što imamo na sebi. I zato moje yogine i yogiji rado dolaze na prostirku i po vrućinama, po snijegu, kad su umorni nakon posla. Dolaze jer znaju kako će se osjećati nakon prakse.

Nina Vukas

Surferi se bude prije zore, ulaze u ponekad vrlo hladan ocean, probijaju se kroz valove koji im se često razbijaju po glavi kako bi stigli tamo negdje, u prostor gdje će možda uhvatiti neki val. Kažem ponekad jer surfanje je najmanje hvatanje i vožnja po valu, više je plivanje, čekanje, probavanje… Sve za taj osjećaj koji se ne može kupiti, a ja vjerujem da je to žudnja za slobodom, onom istinskom koju možemo osjetiti kada se zaista povežemo sa sobom i osjetimo jedinstvo sa svime oko sebe.

Surfanje je najmanje hvatanje i vožnja po valu, više je plivanje, čekanje, probavanje…

Nina Vukas

Must see destinacije za surfanje i yogu?
Surf i praksa yoge se super podržavaju, yoga je dobra priprema za surf – asane su odlične za snagu i fleksibilnost, vježbe disanja za izdržljivost u trenucima takozvanog wipeouta iliti veš mašine (kad te poklopi i zaroni val). Vježbe koncentracije super za vrlo potrebnu smirenost i prisutnost u svim uvjetima, pa tako na manje – više svim poznatijim surf destinacijama danas postoji i velika ponuda yoga satova, kao i yoga i surf odmora koji su sve popularniji.

Surf spotova zaista ima puno, i na svakom kontinentu. Od Portugala, Španjolske, Francuske u Europi, Balija i Sri Lanke u Aziji do malo daljih destinacija poput Kostarike, Australije ili pak Havaja, rodne zemlje surfa. Osobno već nekoliko godina zimi surfam u Sri Lanci a tijekom ostatka godine uglavnom u Portugalu.

Surf i praksa yoge se super podržavaju, yoga je dobra priprema za surf.

Nina Vukas

Trenutno ugošćuješ brojne poznate međunarodne yoga učitelje u Zagrebu te održavaš niz radionica i retreata po svijetu, spajajući ih sa surfanjem i jedrenjem. Koji su ti daljnji planovi?
Da, Sangha je prije ljeta ugostila nekoliko poznatih međunarodnih yoga učitelja, odvodila sam vrlo uspješan yoga odmor na Braču, krajem mjeseca održavam radionicu u Milanu a pripremam i obuku za yoga učitelje u Milanu koja kreće na jesen. Na zimu planiram yoga i surf odmor na Sri Lanci, zatim neke projekte u Portugalu…

Ako sve bude po planu, iduća godina biti će zanimljiva i puna putovanja, surfanja, pokretanja novih projekata. No, i ako ne bude sve po planu, kako je to u životu vrlo često, kroz yogu i surf naučila sam umijeće prihvaćanja. Ponekad su uvjeti savršeni, ponekad nema valova, a ponekad su struje jednostavno prejake ili valovi previsoki.

Učitati još
Zatvori