Nizozemska životna filozofija mogla bi zamijeniti našu verziju ‘fjake’

Nizozemska životna filozofija mogla bi zamijeniti našu verziju ‘fjake’

@sheamarie

Posljednje desetljeće obilježili su veliki lifestyle trendovi od kojih su definitivno najpopularniji bili oni skandinavski. Danski hygge osvojio je svijet čim se pojavio na mrežama kroz koncept dekica-vruća čokolada-dom. Slijedio je švedski lagom koji je pak pokušao naglasiti kako je ključ ispunjenog i sretnog života ustvari umjerenost. Posljednji u nizu dolazi iz Nizozemske a zove se niksen. Čini se kako je baš godišnji odmor idealno vrijeme da ga počnemo prakticirati. Zašto? Iznenadite se u nastavku.

Niksen: najpoželjniji ljetni lifestyle trend

@collagevintage

Često spominjemo i čujemo šale na račun ‘fjake’ koja bi se također mogla definirati kao hrvatski autohtoni proizvod – točnije, životni koncept. Iako su neki segmenti slični, nizozemski niksen ipak je lifestyle trend, a hoće li se zadržati pokazat će vrijeme. Naime, pojavio se upravo u pravi čas jer vrijeme ljetovanja i odlaska na odmor stvoreno je za njegovo prakticiranje. Najjednostavnije rečeno njegova bit može se prevesti kao umijeće uživanja u odmoru. Moramo priznati da iako zvuči pomalo smiješno, ustvari ima smisla. Pametne telefone gotovo da ni u snu ne ispuštamo iz dlana, a na mreži smo gotovo stalno. Notifikacije nam često odvraćaju pažnju kao i stalna želja da provjerimo naslovnicu Facebooka i Instagrama. Jesmo li zaista zaboravili uživati u vlastitom vremenu i odmarati kao nekada?

Umijeće uživanja u odmoru

@diaryofdays

Nizozemski niksen pokušava istaknuti važnost prisutnosti u sadašnjem trenutku. Uz njega biste trebali postići jedno mentalno stanje u kojem vam misli slobodno lutaju bez da razmišljate o tome što sljedeće morate napraviti. Iskoristite vrijeme u hladu na plaži da se prepustite svojevrsnoj meditaciji, iako će u početku biti poprilično teško utišati misli. U prijevodu riječ niksen doslovno znači lijenost i neproduktivnost. No, Nizozemci su se dosjetili kako negativnu konotaciju zamijeniti nečim pozitivnim. Prema njihovoj recepturi svakome od nas potrebno je barem sat ili dva u danu da ne radimo baš ništa. Ne morate nužno ležati na kauču i gledati u strop, iskušajte se u dokoličarskim aktivnostima. Opustite se i prigrlite činjenicu da sve ne treba biti isplanirano i unaprijed organizirano, godišnji je – isključite se.

@wishwishwish

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori