Nekoliko načina na koje nam kućni ljubimci uljepšavaju život

Nekoliko načina na koje nam kućni
ljubimci uljepšavaju život

Već smo pisali o tome kako odrastanje mališana uz kućne ljubimce donosi brojne dobrobiti za razvoj djeteta. I brojne su studije dokazale da životinje pozitivno utječu na naše raspoloženje pa čak i zdravlje. Psi i mace su najčešće viđeni sustanari u domovima, ali i druge krznene životinjice imaju jednak učinak jer na posljetku – potiču u nama tople emocije. Briga o drugom biću prije svega nas uči odgovornosti, a ako živite sami, osim vjernog prijatelja tako ste dobili i veselo društvo koje će vam popraviti raspoloženje i nakon najnapornijeg radnog dana. Kućni ljubimci isprobani su recept za ljepši život, a 3 načina kako im to uspijeva pročitajte u nastavku.

Ljepši život: ljubimci kao prirodni podizači raspoloženja

Stres je nezaobilazan dio svakodnevice i kamo god krenuli, ma koliko god ga izbjegavali uvijek ćete se s njime susresti. No, ono na što možete utjecati je da kod kuće kreirate lijepu atmosferu koja će biti ‘stress free’ zona. Kako to postići? Nabavite kućnog ljubimca jer uz njih je prema najnovijim istraživanjima ljepši život zaista zagarantiran. Naime, samo desetak minuta dnevno provedenih u blizini životinje smanjuje razinu kortizola u krvi. To znači da ćete biti manje uznemireni, nervozni i napeti, a s time će se i vaše raspoloženje popraviti. Provođenje vremena u maženju i igri omogućuje lučenje serotonin koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

Više interakcije, manje izolacije

Više nego ikada, danas provodimo vrijeme na mobilnim telefonima i općenito u online svijetu. Iz ureda s laptopa selimo se u domove pred televiziju, a interakcija s drugim ljudima svedena je na minimum. No, kako bi održali zdrav duh, potrebno je družiti se i socijalizirati, a mezimac će vas u tome i motivirati. Ležerna šetnja doprinosi jačanju kosti i mišića, a vrijeme provedeno na suncu potiče proizvodnju vitamina D. Odlasci u park dakle, nisu samo koristan oblik fizičke aktivnosti za oboje već i odličan način da steknete nova prijateljstva.

Terapeutsko djelovanje

Sigurno ste već čuli da se životinje koriste u svrhu terapijskog liječenja. Tu ne govorimo samo o onima koji su posebno obučeni za to poput konja za terapijsko jahanje ili pasa za liječenje djece s autizmom. Već samo maženje psa ili mace stvara osjećaj mira i umanjuje simptome depresije, anksioznosti i sličnih stanja. No, čak su se razvile i brojne teorije o tome da će izloženost krznu životinja potencijalno smanjiti mogućnost razvijanja astme i alergija. Kućni ljubimac na mnogo načina će oplemeniti vašu svakodnevicu, možda je vrijeme da nabavite jednog?

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori