Ove godine odbacimo pirotehniku i uđimo u 2021. civilizirano i savjesno

Ove godine odbacimo pirotehniku i uđimo u
2021. civilizirano i savjesno

psi

“Od 2. siječnja 2021. godine potpuno se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i sličnih naprava kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i pirotehničkih sredstava kategorije F3.” To je definitivno jedna od boljih vijesti koju smo primili u ovoj godini koja nam je ostavila gorak okus u ustima na koju god stranu da se okrenemo. Nekako se pokušavamo sabrati i sve katastrofe ostaviti iza sebe, a o slavlju i dočeku Nove malo tko razmišlja. Možda je upravo ova godina i ovaj trenutak idealan da neke navike doista odbacimo, a one koje ćemo prihvatiti neka nam budu vodilja u novoj, nadamo se, boljoj 2021.

petarde-3

Nova godina za nove odluke

Novogodišnje slavlje je generalno taj dan kada sve tulume saberemo u jedan, napravimo rekapitulaciju godine i u novu krenemo hrabro i odvažno, s odlukama i planovima. Ovoga puta mnogi od nas bit će promišljeniji, realniji i racionalniji. Možda ćemo malo više cijeniti ljude, odluke i trenutke koje trebamo cijeniti. Razmišljati o suštini svega i ispravnosti bilo kakvih jednostavnih životnih odluka. Nitko ne kaže da ispraćaj 2020. ne trebamo slaviti, dapače, možda po prvi puta postoji globalni razlog za “veliku feštu” kojom ćemo simbolično ostaviti iza sebe nešto grozno i krenuti dalje u bolje. No, možemo li slavlje imati bez puno prevelike vike i pompe, bez pucanja i kaosa, petardi i vatrometa? Mislim da možemo. Ljudi su prestravljeni potresima i cjelokupnom situacijom, a o životinjama da ne pričamo. Ove godine učinimo puno više za sve i ne stvarajmo dodatni stres.

petarde-1

Budimo razumni

Otkad je tradicije postoje pucanja i petarde, vatrometi i eksplozije kojima se u ove dane blagdana pokušava pokazati slavlje i sreća, a nažalost to nerijetko završi teškim ozljedama najmlađih članova društva, strahom i traumama kod životinja i oštećenjem imovine – što privatne, što javne. Nekih smo se navika kao društvo odrekli jer smo evolucijom shvatili da nimalo nisu ni bitne ni važne, a kamoli ključne za naš razvoj. Jedna od njih je i pirotehnika. Zakonom će uskoro postati zabranjena prodaja iste, simbolično doduše tek nakon 2020., ali upravo s nadom da ćemo iduću novu, onu još možda i bolju od ove u kojoj ćemo se oporavljati od šoka, dočekati civilizirano, smireno, fokusirano i s glazbom i smijehom naših najmilijih.

2021._druga

Male odluke za velika djela

Svaki minimalni pomak koji napravimo kao društvo tu je da nas pogura naprijed. U ovim ne baš lakim životnim situacijama, ono što nas mora gurati naprijed je vlastita situacija, ali i opće društveno stanje. Kada vidimo da se potpuno barbarski zaostali čin pucanja doista polako izmiče iz našeg tradicionalnog poimanja slavlja – dobar je znak da se krenulo naprijed. Iako će zabrana pirotehnike na snagu stupiti tek nakon proslave nove, budite predvodnik i umjesto bacanja (što novaca, što petardi) zagrlite osobu pored sebe, nasmijte se glasno i pojačajte glazbu. Budite predvodnik i povedite sve oko sebe u novu, za sve nas nadamo se, savjesniju godinu.

2021

Tko je sve otkazao vatromet?

Brojni hrvatski gradovi solidarizirali su se sa stradalima u stravičnom potresu u Petrinji i otkazali održavanje vatrometa sutra u ponoć, a sredstva koja su planirali investirati u vatromet, preusmjerit će u dobrotvorne svrhe, za one u ovom trenutku najpotrebitije.

Nadamo se da će ovaj svijetli primjer slijediti i pojedinci!

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori