Namirnice pomoću kojih ćete pobijediti mamurluk nakon novogodišnjeg slavlja

Najluđa noć u godini je iza nas. S društvom smo ispratili staru i dočekali novu godinu, a mnogi su pritom popili čašicu previše pa danas muku muče s mamurlukom. Uz pametno konzumiranje pića i unošenjem dovoljne količine vode možemo olakšati nuspojave dobrog provoda, ali sad je ipak kasno za to. Međutim, dobra je stvar što se mamurluk može izliječiti hranom. Ako ste tijekom dočeka malo pretjerali s alkoholom, a prvi dan nove godine ne želite provesti u krevetu s glavoboljom i mučninom, nekoliko namirnica vam može u tome pomoći.

Pijte puno vode i izbjegavajte gazirano

Mamurluk je zapravo rezultat dehidracije i intoksikacije organizma od previše alkohola, a voda je glavna stvar koja će vas od toga spasiti. Dobro je piti vodu i tijekom konzumacije alkohola, a od mamurluka vas može spasiti i nekoliko čaša vode prije spavanja. Ako ništa od navedenog ipak niste jučer napravili, sigurno sada osjećate posljedice. Zato se danas tijekom dana napijte dovoljno vode koja će ublažiti glavobolju. Dobro je popiti i dosta mlijeka i jogurta. Kavu ipak u prvih nekoliko sati nakon buđenja izbjegnite. Ona će vas dodatno dehidrirati, a to ne ide u prilog borbi s mamurlukom. Radije se držite vode.

Sok od jabuke ili brusnice također je dobro popiti dan nakon tulumarenja. Naime, razina šećera u tijelu se nakon veće količine alkohola snižava, a voćni sokovi će nam priskrbiti potrebnu količinu prirodnog šećera i zamijeniti elektrolite koje smo izgubili. Izotonični sportski napici su također dobar izbor. Ono što svakako treba izbjegavati su gazirana pića i sok od naranče koji dodatno iritira želudac. Ako želite smanjiti mučninu u želucu, čajevi od kamilice i mente će vam u tome pomoći.

Juhe, jaja i banane spašavaju dan

Sok ili juha od rajčice je još jedna jako dobra stvar koja će vas vratiti ‘iz mrtvih’. Rajčice, naime, sadrže natrij, kalij i likopen koji je antioksidans i pomaže prilikom detoksikacije. Dobre stare juhice od kostiju, povrća ili mesa koje su nam pripremale bake za vrijeme prehlada također uvrstite u jelovnik protiv mamurluka.

Kod oporavka od previše alkohola posebno je važan i vitamin B koji sudjeluje u normalnom funkcioniranju živčanog sustava, pomaže cirkulaciji i urednom metabolizmu. Namirnice kao što su pečena jaja i cjelovite žitarice bogate su vitaminom B te su ukusan obrok za tjeranje mamurluka. Jaja uz to imaju i aminokiselinu cistein koja učinkovito odstranjuje toksine iz tijela. Grah, koji je veliki izvor vlakana i folne kiseline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave, također je dobar izbor za ublažavanje mamurluka.

Alkoholom se gubi kalij iz organizma, a manjak kalija dovodi do umora, grčeva i mučnina. Zato danas navalite na banane koje su bogate kalijem i magnezijem.

I na kraju imamo savjet nevezan za hranu, a to je da si danas uzmete vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno potpuno liječi mamurluk, a nakon neprospavane noći sigurno će vam dobro doći.

Foto: Unsplash, Pexels

1