Naš najdraži blagdanski keks – Spekulas

Naš najdraži blagdanski keks
– Spekulas

Zašto volimo speculas (ili speculaas) kekse?

Postoje par tih kulinarskih klasika koje ama baš svi vole. A među njima se posebno ističu paprenjaci, čovječuljci od đumbira i speculaas keksi. Danas smo se odlučili za ove zadnje. Ne možemo si pomoći, njih volimo uz kavu ili čaj tijekom cijele godine, a blagdansko razdoblje idealno je za spravljanje domaćih keksa. Ako do sada nikada niste, krajnje je vrijeme da se i u tome okušate. Nije preteško, zahtjeva malo strpljenja i pažnje, no na kraju recepta imat ćete najfinije domaće kekse i prostor ispunjen najfinijim mirisom i atmosferom…

A ako među vama ima onih koji ne mogu odoljeti jestivim poklonima, ovi keksi su pun pogodak!

Sastojci

250 g mekog brašna
50 g sitno mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
3 žličice pomiješanih začina – cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjerima kako vi to želite, ali da dobijete 3 žličice.
100 g maslaca sobne temperature
150 g šećera po želji, tamni muscovado bio bi najbolji izbor, no može i bilo koji drugi
1 veliko cijelo jaje
malo korice limuna

Priprema

Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine. Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom po želji dok se sve ne spoji. Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati dok se sve lijepo ne spoji kojih 2-3 minute. Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna. Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm. Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije. Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji. Pecite kekse 10 minuta.

Nakon pečenja, izvadite ih i ne zaboravite lijepo ih upakirati i servirati na blagdanskom stolu. Donosimo i nekoliko Instagram fotografija kako biste se inspirirali za najslađe oblike i serviranje. Ipak su tu da donesu blagdanske mirise i začine atmosferu.

Objavu dijeli Sofia (@stofie_r)

Učitati još
Zatvori