Napravite super fini čips kod kuće

Napravite super fini čips kod kuće

Svjesni ste da čips sadrži previše soli, masti i aditiva, ali mu ipak ne možete odoljeti? Nudimo vam rješenje: u svom kuhinjskom laboratoriju sami napravite ukusan, maštovit i prije svega zdrav čips!

ČIPS OD JABUKA 

Lim obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 70 stupnjeva na programu vrućeg zraka.
Operite pet do šest jabuka (izaberite one koje nisu nimalo oštećene) pa im odstranite središnji dio sa sjemenkama.
Na kuhinjskom ribežu narežite jabuke na tanke ploške. Zatim ih pecite oko tri sata na navedenoj temperaturi. Povremeno nakratko otvorite pećnicu kako bi mogla izaći para.

SAVJET

Okus čipsa ovisi od sorte jabuke – preporučujemo vam elstar, jer je osobito ukusan. Nakon što se čips ohladi, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu.

ČIPS OD KRUMPIRA

Ogulite četiri do pet krumpira i narežite ih na jako tanke ploške (najbolje bi bilo koristiti rezalicu za povrće). Ostavite ih oko 20 minuta u hladnoj vodi, tako će se otopiti dio krumpirova škroba, pa će čips biti hrskaviji. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva (program vrući zrak).

Ploške krumpira isperite, stavite ih na kuhinjsku krpu i osušite. Prebacite ih u zdjelu te poprskajte žlicom suncokretova ulja s dodatkom začina po želji (sol, papar, mljevena paprika…). Zatim stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite dok ne postanu lijepo hrskavi. Ovisno o debljini ploške, čips je potrebno peći od 20 do 30 minuta. Najvažnije je da su voće ili povrće tanko narezani.

Zanima li vas kako napraviti i čips od povrća ili banane, preostala dva recepta pronađite na Kuhaj.hr.

Učitati još
Zatvori