Najpopularnija pića s ljetnih terasa

Najpopularnija pića s ljetnih terasa

Ljeto, sunce, vrućine, asfalt, poneki pljusak, isparavanje vrućine nakon toga… sve ove divne i manje divne ljetne situacije tjeraju nas u hlad i omiljena mjesta u gradu. A to su trenutno sigurno ljetne terase omiljenih kafića i kavana.

Ledena kava & affogato

Uz uobičajeno skrivanje ispod suncobrana ili, još bolje, nekog zelenila, u opuštajućoj ljetnoj atmosferi, sretni što smo se domogli zaklona i spasa naručujemo omiljeno nam piće tog dana. Ako je jutro ili čak ranije poslijepodne svoj regularni espresso ili kavu s mlijekom, sada, u ovim ekstremnim uvjetima, instantno zamjenjujemo s ledenom kavom. Hladna, osvježavajuća s potrebnom dozom kofeina odmah nas diže, razbuđuje i priprema na ostatak dana i obaveza. A ako ste još uvijek raspoloženi za kavu, no ovog puta u ponešto hedonističkoj varijanti, na terasi, pod granama cvjetnog omamljivog grma, naručite affogato. Radi se o kuglici sladoleda prelivenoj svježe pripremljenim espressom. Kombinacija za prste polizati.

Gin tonic

Osim ljetne kofeinske injekcije tu su i druga ljetna pića koja nas svako poslijepodne i ljetnu večer zavode. Uvijek omiljeni gin tonic rješenje je i spas od vrućina. Ovo zapravo možda najjednostavnije ljetno piće dolazi u najviše različitih varijanti ! No, svima je osnova jednostavna – gin i tonic, no začni i razni nove arome ono su što im daje taj poseban okus i čini jednim od omiljenijih ljetnih pića.

Aperol Spritz

Ništa ne govori ‘Italia!’ kao neka jela i pića. Osim umjetnosti i dizajna, po čemu su Talijani prvenstveno poznati, gastronomija je sljedeća izuzetno bogata grana u kojoj naprosto briljiraju. Kao da su sva područja uživanja oni prvi pokrili. Tako je i s pićima, posebno onim ljetnim… A Hrvatsku je ovog ljeta osvojio talijanski koktel Aperol Spritz. Postao je uvjet dolaska na neku od terasa kafića, no svom srećom, naći ćete ga na skoro svakoj. Jednostavan, efektan i jako ukusan začinjava ljetnu večer ili večeru, a posebnu onu tijekom vikenda.

Rosé

Ružičasta boja vlada modnim kombinacijama, interijerima, svim mogućim oblicima vizualne komunikacije, a sada definitivno preuzima i onaj divan dio gastronomije – vina. Osim što je zadnjih par godina hit na našoj gourmet sceni, rosé je postao i svjetski viralni hit (posebno na Instagramu). Vino ovoga tipa, posebno popularno ljeti zbog svježine i voćnosti, proizvodi se diljem svijeta i u različitim stilovima. Karakterističan po svojoj boji, koja može varirati od nijansi nježno roze/narančaste (boja breskve ili lososa) preko intenzivnih pink nijansi pa sve do duboko crvene, roséi mogu biti mirna ili pjenušava te slatka, polusuha ili suha.  Idealna za večernju ljetnu terasu.  

Prosecco

I za kraj donosimo ultimativan ovoljetni hit terase – prosecco! Najraznovrsnije piće ljeta dolazi u čaši, no i sa sladoledom ili čak u obliku sladoleda. Odličan za tulume, partyje ili obično ljenčarenje na terasi ili u hammocku. Ljeto se jednostavno ne može zamisliti bez njega.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori