Najbolje slastičarnice Pariza

Najbolje slastičarnice Pariza

@ohhcouture

@ohhcouture

Pariz je jedan od najljepših gradova na svijetu – grandiozan, a intiman, pun kaosa ali i nonšalantnosti, grad ljubavi, inspiracije, mode, gastronomije… Ernest Hamingway je rekao da postoje samo dva mjesta na svijetu u kojima možemo živjeti sretno – kod kuće i u Parizu. U svibnju je Pariz čaroban, pun cvijeća i zelenila, dan traje dugo, a temperatura je idealna.

Destinacija kao izmišljena za prva zajednička putovanja ali i ona u dobrom društvu, poziva na gurmanske užitke i prepuštanje ugljikohidratima.

Ako ne možete odoljeti slatkom, a probali ste već Ladurée macarons i Herméov Ispahan, ovo su slastičarnice koje vas sigurno neće razočarati.

pariz-glaces-glazed-2

Glaces Glazed

54 rue des Martyrs
75009 Paris

Pariz je poznat po vrlo klasičnim sladoledarnicama, a do prije par godina bilo je poprilično teško pronaći nesvakidašnje kombinacije i okusa, kako sladoleda tako i sorbeta. Henri Guittet u svojoj maloj, mračnoj slastičarni je ponudio upravo to. Posao je započeo dostavljajući sladoled na kojeg bi se ljudi pretplatili, nakon čega otvara food truck i postaje ikona grada. U ponudi je desetak vrsta sladoleda i desetak sorbeta.

Black Sugar Sex Magic kombinacija je wasabija i đumbira s tamnom čokoladom. Sumak, limeta i maline čine Dirty Berry sorbet. Pump Up the Volume kombinira crveni chili i mango. Osoblje je izrazito ljubazno, pa ako ne znate koji okus želite, ponudit će vam da isprobate sve prije no što odlučite.

pariz-glaces-glazed

L’Eclair de Génie

32 rue Notre Dame des Victoires
75002 Paris

Najljepši i najfiniji ekleri koje sam u životu probala! O ukusima se ne raspravlja, znam, no s ovim ne možete pogriješiti. Bolji su i od Ladurée i od Pierre Hermé eklera. U ponudi je više od 30 vrsta, a ovisno o godišnjem dobu, blagdanima i važnim datumima uvijek su barem 3-4 prigodna okusa i dizajna. Ako volite svježe, voćne okuse N∞05 Lemenom Yuzu je idealan za vas, a ako više volite klasiku N∞03 Vanilla Pecan Nut ili N∞136 od čokolade i praline lješnjaka.

pariz-L’Eclair-de-Génie-2

Vlasnik Christophe Adam radio je u vrhunskim michelinovskim reastoranima, a 2015. godine  proglašen je najboljim francuskim chefom. Njegovo carstvo broji već 6 slastičarnica u Parizu i nekoliko u Japanu, Hong Kongu i Koreji.

pariz-L’Eclair-de-Génie

Christophe Michalak

8 Rue de la Verrerie
75004 Paris

Jedan od najpopularnijih slastičara u Francuskoj prošle je godine otvorio vrata svoje slastičarnice u Saint Germain des Présu. Nakon što je 15 godina kreirao slastice za prestižni hotel Plaza Athenee (nedavno proglašen 13. najboljim restoranom na svijetu, čiju kuhinju vodi Alain Ducasse) krenuo je u samostalne vode, a redovi pred vratima dokaz su dobre odluke.

pariz-Christophe-Michalak

Poznat je po vrlo “čistom“ dizajnu kolača fantastično ukrašenima raznim kremama, čokoladi i desertima serviranim u čaši. Za naprednije slatkoljupce vodi i masterclass izrade kolača.

pariz-Christophe-Michalak-2

Hugo et Victor

40 Boulevard Raspail
75007 Paris

Slastičarnica koju vole slavni i čiji je Sofia Coppola čest gost, nudi fantastične kolače, prave male umjetnosti na tanjuru. Jedan od najljepših poklona u Parizu je njihova bombonijera ručno rađenih čokoladica koja je pakirana u kutiju u formi rokovnika. Slove za mjesto s haute couture čokoladama, a posebno su popularni za vrijeme Tjedna mode u Parizu jer nedjeljom dostavljaju doručak i brunch na kućnu adresu.

pariz-victor-hugo

Sébastien Gaudard

22 rue des Martyrs
75018 Paris

Predivan interijer kojeg kao da je kreirala Marie Antoinette i famozni croissanti čine ovu slastičarnicu jednom od najboljih u Parizu. Iako nude i sladoled, torte i tradicionalni sladoled – croissanti su nezaobilazni.

pariz-Sébastiae-Gaudard

Premazani tankim slojem šećera na prvu se čine preslatki, ali zbog soli dodane u lisnato tijesto savršeno je izbalansiran okus maslaca pa svakim novim zalogajem želite još. Definitivno nisu najjeftinije mjesto u Parizu ali taj croissant vrijedi svakog centa.

pariz-Sébastien-Gaudard

pariz-Sébastien-Gaudard-2

Tekst: Mirja Vasić

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori