Na kavi s Lu Jakelić
Na kavi s Lu Jakelić

Na kavi s Lu Jakelić

Lu Jakelić jedna je od najperspektivnijih umjetnica koja je stasala i raste na hrvatskoj glazbenoj sceni posljednjih desetak godina. Njezin iskren i suštinski pristup glazbi izdvaja ju od drugih, a njezina autentičnost gotovo je opipljiva. Dugotrajan rad i privrženost poslu rezultirali su debitantskim albumom “Sve o čemu sam šutjela” koji je osvojio i publiku i kritiku. Lu je sada na pragu novih stvaranja pa tako uskoro očekujemo njezin novi album Šesto čulo. Kakav je novi album, kako izgleda njezin kreativni proces, kako se opušta te što joj olakšava svakodnevicu otkrila nam je na kavi koju smo popili u samom srcu Zagreba, u dizajnerski uređenom uredu agencije Alert. 

Singlom Kuća najavila si novi album Šesto čulo. Kakav nas album očekuje?

10 novih pjesama koje su odabrane od pjesama koje sam pisala od posljednjeg albuma (Sve o čemu sam šutjela). Ponekada mi se čini da nemam odgovor na to kakav je album, jer meni je to osobna cjelina u koju stane život koji se događa putem. Ukratko, album je o intuiciji koju posebno njegujem u svom radu, razmišljanju i odlukama. O ljudskim odnosima, ne samo ljubavnim, već generalno. Postoji pjesma za ljubav, publiku, smrt, rođenje, hrabrost. Paleta života od prvog do drugog albuma.

Glazbu i stihove ponovo radiš ti. Koliko je zahtjevno ući toliko duboko u sebe i ogoliti se pred svima?

Autorica sam svih svojih pjesama do sada, i glazbe i teksta. Tako radim i ne odbijam mogućnost da mi netko drugi napiše nešto, ali moj poziv je složen. I pjevam i pišem i skladam i produciram. Teško je. Meni se zapravo, najlakše ogoliti pred drugima, jer samo zažmirim i osjećam, a najbolje je kad vidim i druge da to osjećaju ispred sebe. Težak bude proces stvaranja, ne toliko kreativno već u poslovnom smislu. Shvatiš da si sam sebi sve: glazbenik, PR, menadžer, psiholog, borac za svoja prava – i to sve na dnevnoj bazi. 

Kako izgleda tvoj kreativan proces? Stvaraš li u osami? 

Uglavnom da. Nekoliko puta sam namjenski stvarala za druge (Damir Kedžo npr., klijenti stranci) i to je sasvim drugačije, jer ulaziš u “tuđu kožu” kako bi što bolje opisao tuđi svijet i dušu. Kod mene to ovisi o danu – kada dođe ideja, misao, nota ili slika, posegnem za gitarom, klavirom ili odem u studio. Moj dan nema radno vrijeme jer ponekad to bude par sati, ponekad više od 15h. 

Godinama sazrijevaš i to se vidi u tvojoj glazbi, postoji li neki smjer u kojem se još nisi okušala, a voljela bi?

Novim albumom bih rekla da sam to probala. Radi iskustva i novog znanja nakon prvog albuma, znala sam bolje objasniti sebi i drugima kako želim zvučati. To je prirodno. Tako sam se približila svojim glazbenim utjecajima i rekla bih da je Šesto čulo žešće – temama, zvukom, pjevanjem. Ne volim žanrovski odrediti ništa, ali da, više to nije ezoterija i pop nego alternativni pop, rock, ima svega što se čuje u mom glasu, barem ja to tako čujem! Za treći album već spremam dalje nešto novo.

Kako izgleda tvoja svakodnevica? Koji su neki tvoji rituali koji te svakodnevno opuštaju?

Empat sam i sve osjećam i vidim, stoga sam naučila ‘pomalo’. Sve manje idem na događaje koji vrve ljudima koji me ne vide, a sve više mi znači privatno vrijeme s prijateljima i bliskim osobama. Glazbena karijera često bude ekstremna, pa mi je bitno imati svoj ritual koji je jednostavan, ali meni snažan za raspoloženje – jutarnja rutina koja obavezno ima nekoliko šalica fine kave, njegu lica, meditaciju i dobru glazbu. I volim svoju macu Nalu koja mi se uvijek tu negdje mota, hehe. 

Zima je pred nama, budi li ona u tebi osobu koja se voli ušuškati u svoj cosy dom ili si više aktivan tip koji voli biti na otvorenom?

Mogu se nadovezati na prethodno pitanje – cosy all the way! Paše mi da sam na zatvorenom, da mi je prostor uredan i topao, dobre knjige i glazba, šalica kave ili čaja, ljubimci, filmovi. Kako naša generacija to zaključi s jednom riječju – chillam. 

Dok snimaš ili radiš pjesme često ostaješ dugo budna, a snimanje spotova i albuma zna biti dosta naporno, kako to sve balansiraš?

Multitasking na entu, koji je moguć samo ako paziš na sebe. Nekad baš i nema pomoći, pa je najbolje rješenje kava. U studiju kod mog Regija (producent), odmah s ulaza je mali coffee šank. Najviše volim onu iz Philips LatteGo aparata jer svaka šalica ima vrhunski okus i doista mi je ponekad teško stati na jednoj. Osobno sam zbilja ljubitelj kave i kao prava domaća, mogu jednu šalicu ispijati satima neovisno radimo li ili smo na kavi. Ovaj aparat je gotovo kao naš kućni barista – biram različitu razinu mljevenosti zrna, a okus uvijek ostaje isti – savršen. Ono što iznimno cijenim je i njegov sustainable moment – ne proizvodi nikakav otpad osim onog prirodnog, a dizajnom se doista može uklopiti bilo gdje. Kava nam je tako rutina do 6-7, a onda nakon toga gemišt (Podravka sam, kaj mogu). 

Gost si uvijek na našim partyjima i druženjima, sada smo te ugostili u ovom lijepo uredu agencije Alert. Kako ti se sviđa i kako ti se sviđa atmosfera?

Izbroji koliko puta sam u ovom intervjuu spomenula kavu, može biti drinking game! Osim što se lijepo družimo, čim ste me ponudili kavom ja sam zadovoljna (smijeh). Sad možemo cijeli dan ovako!

Što je tebi važno kod kave i koliko ju često piješ? 

Što sam starija, važno mi je da je kvalitetna i aromatična. Jasno, svi smo bili studenti i visili kod onih mašina s kavom za van koja to baš i nije. Sada, kada mi je zaista potreban kavin pun efekt – od kofeina do rituala, volim izabrati kvalitetne kave. Nema do mirisa kave ujutro, pogotovo nama Balkancima. Super mi je bila prijateljica na razmjeni, čija obitelj nije mogla shvatiti zašto ona “stalno ide na kave” u Hrvatskoj – jer nama to predstavlja druženje, hehe. Volim isprobavati i zrna iz cijelog svijeta, jer sam pravi gurman kada je kava u pitanju. Eto, čitatelji – ako biste mi nekad nešto poklonili ili me pogodili na koncertu – umjesto grudnjaka, bolje neka dobra vrećica kave. 

Najukusnija kava u bilo kojem trenutku

Uz najnoviji Philips LatteGo aparat za kavu uživajte u punoći okusa pravog zrna i mirisu kave baš onakve kakvu volite. Koristi 100% keramičke noževe mlinca koji se mogu prilagoditi u 12 postavaka za različite razine mljevenosti zrna te ne mijenjaju okus kave za razliku od drugih aparata koji koriste metalni mlinac. Grijanjem tog metala, kava se prži i to joj mijenja okus s vremenom. Kod Philips LatteGo aparata okus kave isti je na prvoj kao i na dvadesettisućitoj šalici. Dizajn ovog najnovijeg Philips LatteGo aparata za kavu potpuno je po mjeri modernog čovjeka i poput perilice suđa postaje standard u svakoj modernoj kuhinji. AquaClean je patentirani filter za pročišćavanje vode čime se poboljšava okus kave. Uživajte u prednostima potpuno automatskog Philips LatteGo aparata za kavu, šalicu za šalicom, bez otpada, osim onog prirodnog, što ga čini ekološki održivim. Više o Philips aparatima za kavu potražite ovdje.

Foto: Martina Movrić (Grain Studio)

Učitati još
Zatvori