Mramor je najpoželjniji materijal među minimalistima

Do prije nekoliko godina mramorni komadi u interijeru smatrali su se ili kičem ili klasikom, ovisno o povijesnoj priči određenog prostora, no u zadnje vrijeme mramor na velika vrata ulazi u domove. Konkretno se radi o carrara mramoru, uglavnom bijele boje sa šarama u nijansama sive. Trend su masovno proširili blogeri unutrašnjeg dizajna i gastro blogeri na svojim Instagram profilima te zahvaljujući brojnim pratiteljima polako utjecali na široke mase.

Uglavnom se radi o pobornicima minimalističkog trenda koji su u potrazi za nečim novim i drugačijim otkrili carrara mramor kao idealni spoj svijetlog, no istovremeno zanimljivog materijala. Komadi načinjeni od mramora postaju ključna točka u prostoru, a zatim i na fotografiji, bez obzira radi li se o nekoj poslastici serviranoj na mramornoj ploči ili stoliću za kavu s mramornim gornjim dijelom. Često se radi i o imitacijama mramora zbog visoke cijene koju postiže original.

Uz skupocjene mramorne kuhinjske radne plohe, puno se češće susreću manji komadi – ploče, daske za rezanje, podmetači, svijećnjaci i slično, a popularni su i noćni ormarići ili stolići za kavu čiji je gornji dio načinjen od mramora ili njegove imitacije, dok noge ostaju čelične. Upravo se taj spoj industrijskog i klasičnog finog materijala sve češće javlja jer time mramor dobiva moderniju notu. Nerijetko se kombinira i s drvom ili drugim metalima, raznim pozlatama ako se radi o manjim komadima, koji zatim vrlo efektno izgledaju u prostoru.

Motiv carrara mramora često se može vidjeti i na maskama za mobitel, a dok je nekad bio rezerviran za caffe barove i restorane ‘starog kova’, sad se sve češće pojavljuje u novim lokalima što dokazuju brojne fotografije blogera. U galeriji pogledajte neke od komada koji su nastali nadahnuti carrara mramorom i inspirirajte se fotografijama.

Foto: Instagram

0