Uz ovih nekoliko savjeta izradite svoj moodboard za 2021.

Uz ovih nekoliko savjeta izradite
svoj moodboard za 2021.

modboard-1

Inspirativna ploča ili moodboard jedna je od omiljenih nam aktivnosti, a osim što je izrađivanje iste jako zabavno i kreativno, može vam uvelike pomoći sabrati svoje misli, želje i ideje na jednom mjestu kako bi se lakše mogli fokusirati na ostvarivanje istih. Kraj godine nam se polako bliži, a čini nam se kako imamo sve više želja, ideja i planova koje želimo ostvariti u 2021. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako i vi možete izraditi svoj moodboard koji će vam biti vodilja u svim novim projektima koji slijede.

moodboard-2

Što je moodboard?

Moodboard je vaš podsjetnik na sve ono što želite ostvariti u razdoblju koje je pred vama. On je preslika vaših želja, nadanja i ambicija, a jedini vam ništa ne brani, dopušteno je apsolutno sve. Savjet mnogih svjetskih kreativaca pri izradi vlastitog moodboarda je da budete kreativni, da se ne ustručavate i nikako si ne uskraćujete sanjarenje. Možete ga izraditi na bezbroj različitih načina, na komadu papira, plutenoj ploči, digitalno. Ono što je važno je da pri biranju vlastitih ciljeva budete konkretni, istovremeno razmišljajte o malim stvarima, ali nemojte se bojati sanjati veliko.

moodboard-4

Saberite godinu iza sebe

Godina koja je pri kraju mnogima je poremetila planove, kako poslovne tako i privatne, sad je vrijeme da sve stavite na papir, zbrojite i oduzmete, duboko udahnete i krenete u planiranje nove. Razmislite o nekoliko glavnih ciljeva koje biste željeli ostvariti u godini koja je pred vama. Pogledajte što niste uspjeli ostvariti ove godine, razmislite o razlozima, naučite na greškama i nove ciljeve postavite jasnije i konkretnije.

moodboard-5

Konkretni ciljevi

Ako razmišljate o tome da u novoj godini želite biti zdraviji, više vježbati, uvesti neke nove navike u dnevnu rutinu – napišite ih konkretno. Primjerice ako želite jesti zdravije – napišite si odluku da ćete svaki dan u svoj obrok uvesti voće. Da ćete do kraja godine moći 30 trbušnjaka više nego ove godine ili da ćete barem jedan vikend mjesečno provesti na izletu u planinama. Napišite popis točnih mjesta koje želite posjetiti, listu konkretnih vježbi ili pak nekih novih vještina koje želite usvojiti. Ako ste primjerice odlučili naučiti novi jezik, zadajte si da ćete u prva tri mjeseca primjerice znati deset suvislih rečenica na tom jeziku. Ako ste pak odlučili pustiti svoju kreativnost, zadajte si da ćete svaki dan 5 minuta vježbati instrument kojeg ste počeli svirati ili da ćete jednom tjedno nešto nacrtati. Što su nam ciljevi jasniji oni će biti lakše provedivi.

moodboard-9

Male i velike želje

Ako želite unutarnji mir, a mnogima nam je to potrebno u ovakvim vremenima, zadajte si ciljeve kako ga ostvariti. Je li to kava svako jutro s voljenom osobom, telefonski poziv dnevno starijim članovima vaše obitelji, pola sata za sebe u meditaciji – što god da preferirate. Kada si to vizualizirate bit će vam jednostavnije to i ostvarivati – dio po dio. Osim malih stvari bitno je sanjati veliko. Zamislite da imate karijeru koju želite, plaću koju želite i što biste s njom učinili, zamislite put na destinaciju na koju ste oduvijek željeli ići i napišite što biste spakirali u kofer. Stavite si na listu dokumentarce, knjige ili fotografije koje vas instant mogu odvesti ondje.

moodboards-17

Izrada moodboarda

E sad kad ste otprilike sastavili kako želite da vam iduća godina izgleda – na redu je izrada. Prepustite se mašti, vaš moodboard je ionako samo vaš. Ako izaberete veliki papir, na njega možete lijepiti fotografije koje će vas podsjećati na ciljeve koje želite ostvariti, možete izrezivati slova iz starih časopisa i od njih sastavljati pojmove na koje se želite fokusirati. Po njemu možete crtati, nadopisivati, lijepiti, rezati. Nemojte se ograničavati. Ako izaberete plutenu ploču na nju možete okačiti predmete, papire fotografije i micati ih kada kroz godinu neki cilj ostvarite, a možete ih i ostaviti kao podsjetnik da ste nešto što ste zadali i ostvarili.

moodboard-15

Moodboard postavite na neko vidljivo mjesto. Ako radite od doma neka bude pored vašeg radnog stola da možete na njega baciti oko dok radite. Možete ga objesiti umjesto slike u vašem dnevnom boravku, da vas i u trenutcima opuštanja podsjeća koliko toga možete odraditi za sebe. Ako ste ga radili digitalno, neka vam bude podsjetnik na laptopu svako jutro kada krenete raditi. Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da ih sistematizirate i krenete u novu godinu s novim vizijama i planovima, koji će se, vjerujte nam, ostvarivati jedan po jedan.

moodboard-12
moodboard-10

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori