Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu pozivaju na humanitarnu utrku „162 stube“

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu pozivaju na humanitarnu utrku „162 stube“

Tradicionalna utrka „162 stube“ i ove se godine održava i to petnaestu godinu za redom. Organiziraju je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njihova sportska udruga SportMEF. Utrka kreće u subotu 2. travnja s početkom u 12 sati. Glavni je cilj potaknuti građane svih uzrasta na tjelesnu aktivnost i osvijestiti kako je upravo ona ključ u borbi protiv raznih bolesti. Osim problema s prekomjernom tjelesnom težinom, naglasak je ovdje stavljen na kardiovaskularne bolesti. Od njih umire najviše ljudi u svijetu pa tako i u Hrvatskoj.

Lokacija i program za utrku 162 stube

Start i cilj utrke su na adresi Šalata 3B, gdje je smješten i sami fakultet. Ideja je da staza, s duljinom od 4200 metara, povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije – Medicinski fakultet i Školu narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. U trkačkoj dionici uključene su i stube, njih čak 162, poznate kao Schlosserove stube. Upravo su one zaštitni znak jer je po njima ova utrka i dobila svoje ime.

Ono što je razlikuje od drugih utrka je to što ima i edukativni karakter od kojeg građani mogu imati veliku korist. Naime, tijekom i nakon utrke održavat će se brojne edukacije o zdravlju, prvoj pomoći te preventivno mjerenje tlaka, šećera i ultrazvuk. Za to će biti zaduženi educirani studenti iz Studentskih sekcija za kardiologiju, anesteziologiju, ortopediju i traumatologiju, radiologiju, pravilnu prehranu te Studentske ekipe prve pomoći (StePP). Svi oni održavat će radionice i odgovarati na pitanja i nedoumice sugrađana.

Studenti medicine pravi su humanitarci

„Ove godine utrka ima poseban karakter – onaj humanitarni. Zbog toga bi pozvala sve stare i mlade, sportaše i one koji će to tek postati, na našu 15. tradicionalnu utrku. Sama utrka nema kotizaciju, ali u sklopu humanitarne akcije „Humano srce medicinskog fakulteta – zajedno u obnovi za stradalog u potresu“ prikupljamo donacije za potrebitu obitelj čiji je dom uništen u potresu.“ – rekla je potpredsjednica SportMEF udruge Inga Kunert i istaknula kako u subotu očekuju približno 400 natjecatelja.

Studenti medicine ovim pokazuju da, osim što su promotori zdravlja, su i veliki humanitarci za što im skidamo kapu. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da podržimo ovaj događaj u kojem će biti reda rekreacije i reda edukacije. Uz red uživancije također, jer studenti pripremaju kavu i zalogajčiće za druženje. Prijaviti se možete na stotinka.hr ili na licu mjesta u subotu (od 10 do 11.30 sati).

Foto: StudMEF

Učitati još
Zatvori