Za sve koji obožavaju true-crime imamo ultimativan plan za vikend

Elizabeth Holmes

Popularnost true-crime žanra probila je sve granice u posljednjih nekoliko godina. Otkad su ga streaming servisi prepoznali kao sadržaj kojem rijetko tko može odoljeti, true-crime serija – dokumentarne ili igrane, barem se jednom mjesečno nađu na trending listi. Okultne priče, element trilera i napetosti, uvrnuti i intrigantni likovi univerzalne su pojave u true-crime pričama i ispovijestima koje plijene pažnju. Ipak, s obzirom na enormnu količinu sadržaja koja nam pristiže svakog mjeseca, sasvim je moguće da ste se zasitili vizualnih noviteta o true-crimeu, ali takve su vam priče još uvijek izuzetno zanimljive. Svijet true-crime podcasta upravo je savršen za vas i skriva nevjerojatno bogati repertoar na koji često zaboravljamo uslijed preplavljenosti vizualnim true-crime serijama i filmovima.

Baš kao i sam žanr, podcasti su kao oblik konzumiranja sadržaja dosegnuli popularnost ogromnih razmjera. Sve su popularniji u Hrvatskoj, iako tek moramo uhvatiti val tematskih podcasta koji već godinama osvaja svjetsku javnost. Intrigantni, dinamični i praktični za slušanje u bilo kojem dijelu dana – podcasti su ultimativan način otkrivanja novih priča.

U nastavku vam donosimo nekoliko genijalnih true-crime podcasta koji su kao stvoreni za ljubitelje ovog žanra, a koje možete početi slušati već ovog vikenda!

Tom Brown’s Body

Skip Hollandsworth vodi podcast koji je protekle godine doživio privukao tisuće slušatelja. Radnjom nas vodi u mali gradić Canadian u Texasu u kojem se razvija misteriozna priča o popularnom maturantu Tomu Brownu koji je netragom nestao 2016. godine. Kad su dvije godine kasnije pronađeni njegovi ostaci, bašsvi u malom gradiću (Tomovi prijatelji, lokali šerif, detektivi pa i Tomova vlastita obitelj) postaju sumnjivci u ovom zločinu koji je razorio do nedavno mirno mjesto.

Welcome to Your Fantasy

Podcast povjesničarke Natalije Petrzele vodi nas u osamdesete godine kad su egzotični američki plesači tzv. Chippendales bili svugdje – na televiziji, kalendarima, na raskalašenim tulumima i pop kulturi. No, ovaj fenomen skriva mračnu pričuo dvojici muškaraca – imigrantu iz Indije i producentu dječjih emisija iz New Jerseyja koji su jedan bar u Los Angelesu pretvorili u pravi kulturalni fenomen, a ono što je uslijedilo transformiralo je Chippendales plesače u udicu za korupciju, spletke, mafiju i ubojstva. Natalia Petrzela donosi izuzetno zanimljivu priču prepunu intervjua i arhivskih snimki iz svijeta o kojem nikad niste slušali.

The Dropout

Velike su šanse da već znate priču o Elizabeth Holmes, ženi koju su nekad nazivali novim Steveom Jobsom, a danas najomraženijom figurom Silicon Valleyja. Holmes je prije nekoliko godina punila rubrike najuspješnijih ljudi zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koju je predstavila javnosti,a koja je mogla iz krvi otkriti razne bolesti, čak i tumore. Skupila je milijarde investitorskog novca da bi se na kraju ispostavila da njezina tehnologija – baš ništa ne radi. Dok čekamo true-crime igranu seriju s Amandom Seyfried u glavnoj ulozi, svakako bacite pogled na podcast The Dropout koji prati korak po korak ovu nevjerojatnu medijsku i sudsku trakavicu. Kroz intervjue sa zaposlenicima, njezinim roditeljima, investitorima i arhivske snimke polako otkrivamo nevjerojatnu mrežu laži koju je stvorila.

My Favorite Murder

Ako ste ovih dana gledali Only Murders in the Building ili pak tražite malo drugačiji true-crime podcast, onaj koji će vas uvući u priču, ali zapravo priželjkujete dobru zabavu — ovo je ekipa iza mikrofona koja će vas oduševiti. Karen Kilgariff i Georgia Hardstark napravile su jedan od najpopularnijih podcasta u svijetu koji spaja komediju i krimi priče, a dok prenose i istražuju brojne istinite priče – vrlo se dobro zabavljaju. Ne samo da su nakon podcasta pokrenule live show, već ih je obožavanje slušatelja ‘murderinosa’ potaknulo da izdaju knjigu Stay Sexy and Don’t Get Murdered.

Book Club Killer

Britanski true-crime podcast djelo je dokumentaristice Gillian Pachter i Julije Nottingham, a pokriva jezivi slučaj koji se odvio u malom engleskom mjestašcu Maids Moreton. Idilična slika tamošnjeg života raspala se nakon što je član book cluba, profesor Peter Farquhar pronađen mrtav, a ubio ga je upravo njegov bivši student i ljubavik Benjamin Field. Book Club Killer, uz pomoć drugog bivšeg studenta žrtve, odgovore traži upravo u njihovim pjesmama, dnevnicima i pismima i tako pokušava razotkriti istinu neobičnog zločina nakon kojeg malo mjesto u Engleskoj nikad nije bilo isto.

Foto: Profimedia.he, ABCstudio, Gimnlet, Apple, Audible

0