Kako izgleda kada se trčanje i briga o okolišu spoje u najveću utrku sezone

Kako izgleda kada se trčanje i briga o
okolišu spoje u najveću utrku sezone

Trčanje nije samo sport, on je lifestyle, a posebnu popularnost uživa u Hrvatskoj nekoliko posljednjih godina. Trčanje je ono čemu se vraćamo nakon napornog dana, besplatno je i lako dostupno, a ne samo da nas održava u formi već i imam iznimno važan pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Zagreb, kao i Hrvatska, postaju sve atraktivnija lokacija za utrke, a upravo ovog lipnja kod nas će se odvijati iznimno važna adidas utrka koja je dio svjetske kampanje brenda ‘Run For The Oceans’.

Tako će svi entuzijasti trčanja moći pridružiti najvećoj utrci sezone koju organizira adidas, kako na svjetskoj razini, tako i u Hrvatskoj, i to s ciljem očuvanja okoliša – mora i oceana. ‘Run For The Oceans’ najveća je adidas utrka u Hrvatskoj od 2018. godine, a odvit će se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, na Jarunu. Sve s ciljem da se osim podizanja svijesti o trčanju, podigne i svijest o važnosti očuvanja mora i oceana, a sve kao uvod u još veću utrku koja će se sljedeće godine odvijati na hrvatskoj obali.

Svjetska adidas utrka ovog lipnja na Jarunu

Upravo 8. lipnja, na Svjetski dan oceana, Jarun postaje lokacija na kojoj ćete željeti biti. Najveće i najpoznatije gradsko jezero sa stazom za trčanje od 6,5 kilometara, preplavit će ne samo entuzijasti trčanja već i svi oni koji žele biti dio slanja najvažnije poruke današnjice, onoj o ekologiji. Naime, na svakih 10 minuta trčanja na aplikaciji adidas Runtastic, ekološka organizacija Parley će očistiti jednu ekvivalentnu težinu jedne plastične boce s plaža, udaljenih otoka i obala, prije nego što stigne do oceana.

Kroz globalni projekt ‘Run For The Oceans’ adidas surađuje s tvrtkom Parley od 2015. godine, koja se bavi recikliranjem plastike od koje se zatim izrađuju adidas tenisice. Istraživanja pokazuju kako će do 2050. godine u morima i oceanima biti veći postotak plastike nego ribe, a adidas je ovom aktivacijom u posljednjih pet godina očistio plaže, otoke i obale od stotina tisuća kilograma plastike prije no što je ona završila u moru. Sve zahvaljujući preko osam milijuna trkača iz cijelog svijeta koji su aplikacijom zabilježili preko 81 milijun pretrčanih kilometara. Osim toga, od plastike koju je reciklirala tvtka Parley proizvedeno je preko 50 milijuna adidas tenisica, a cilj brenda do 2024. je u potpunosti zamijeniti poliester recikliranim poliesterom.

Kako možete i vi biti dio svjetske utrke ‘Run for the oceans’

Na adidas utrku na Jarunu koja će se odviti 8. lipnja pozvani su svi. Potrebno je samo prijaviti se putem adidas aplikacije za trčanje Runtastic. ”Želimo inspirirati i pokrenuti sve generacije u kreiranju budućnosti našeg planeta. Trebamo sve ljude, sa svih strana svijeta, kako bi postigli vidljive promjene jer ovo je borba koju ne smijemo izgubiti.”, poruka je koju šalju iz adidasa.

Osim toga ove godine ‘Run For The Oceans’ uz trčanje dodaje i mogućnost sudjelovanja ukoliko se bavite bilo kojom drugom aktivnošću poput trčanja na traci, hodanja, nordijskog hodanja, nogometa, košarke, tenisa, golfa, plesa, odbojke, američkog nogometa, squasha, stolnog tenisa, pa čak i virtualnog trčanja. Možete doprinijeti ovoj ekološkoj inicijativi kroz aplikacije adidas Running app, Joyrun, Codoon, Yeudongquan i Strava.

Globalni cilj

‘Run For The Oceans’ u ovoj godini želi u 10 minuta korištenja aplikacije očistiti 250 tisuća kg plastike s obala, otoka i plaža, a po prvi puta u aktivaciji mogu sudjelovati i sve druge aktivnosti koje se mjere navedenim aplikacijama, tako da će taj cilj sigurno i ostvariti.

Ukoliko ne dođe do promjene u cijeloj industriji utjecaj na klimu pogoršat će se do 49% do sljedeće godine. Iz tog razloga moramo pod hitno promijeniti način na koji razmišljamo, proizvodimo, ali i konzumiramo odjeću i modne dodatke. ‘Run For The Oceans’ samo je jedan od načina na koji možete i sami postati sudionici globalne promjene u svijetu i postići velik učinak po pitanju problema plastike diljem svjetskih oceana, kao i naših obala i mora.

Učitati još
Zatvori