Savičenta ovog vikenda još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa
Savičenta ovog vikenda još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa

Savičenta ovog vikenda još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa

Savičenta još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa ovog vikenda! U Kaštelu Grimani, na savičentskoj placi te u Mediteranskom plesnom centru tijekom tri dana festivala izvodit će se plesne predstave domaćih profesionalaca te uglednih koreografa iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Belgije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva!

Jedinstvena kulturna manifestacija

Uz Zagrebački plesni ansambl, kao organizatora, i ogromnu podršku lokalne zajednice, festival u Savičenti je od 2000. godine izrastao u jedinstvenu kulturnu manifestaciju čiji je cilj profesionalizacija i promocija suvremenog plesa te crossover žanrova. Ujedno, Savičenta je  s vremenom postala sinonim za suvremeni ples u zemlji, a danas već i puno šire, jer to ime prepoznaju mnogi europski profesionalci.

23. Festival plesa i neverbalnog kazalista

Kolika je važnost Savičente na plesnoj mapi govori, između ostalog, činjenica da ove godine u programu imamo nekoliko predstava, a koje su se našle u izboru onih Aerowavesovih najboljih. Festival je već osmu godinu zaredom jedan od partnera u najvećoj europskoj plesnoj mreži Aerowaves koja svake godine objavljuje top 20 najboljih plesnih predstava od godišnje prijavljenih preko 600 radova. Iz top 20 za posljednje dvije godine, na festivalu u Savičenti možete gledati londonsku plesnu kompaniju Fubunation i njihove „Ruševine“ kojima propituju generacijsku traumu muškaraca iz marginaliziranih skupina te sjajan duet njemačkog koreografa Phillipea Kratza, predstavu „Nošeni strujom“ inspiriranu arhetipskim solom Ane Pavlove iz „Umirućeg labuda“ (1905.) koja s mladim izvođačima donosi uzbuđenje novih početaka.

Geometrija daha

Uz ove predstave, umjetnička izbornica festivala Snježana Abramović Milković, odabrala je i predstavu „U iščekivanju Jamesa B.“ francuske koreografkinje i autorice Helene Taddei Lawson koja spaja suvremeni i urbani ples, oblikovanje zvuka, glas i video. Maštovita priča koju kroz svoj pokret izvodi plesna skupina Art Mouv odvija se podjednako među publikom i na sceni i dokida granice između zanosne izvedbe i koreografskog rukopisa.

Kako je mreža Aerowaves postala važna za umjetnost suvremenog plesa

Zbog čega i kako je mreža Aerowaves postala važna za umjetnost suvremenog plesa u Europi i tko odabire predstave koje će ući na listu najboljih 20, možete saznati i u dokumentarnom filmu „Aerowavesovih 25“ autorice Enye Belak, koji će biti prikazan drugog dana festivala. Njime se obilježava 25 godina rada mreže sa značajnom ulogom poveznice između koreografa, izbornika plesnih programa i zaljubljenika u ples. Kroz identificiranje perspektivnih radova i novih koreografskih imena, Aerowaves ih promovira u suradnji sa svojim partnerima u čak 33 države i omogućava mladim i perspektivnim umjetnicima da svoje nove plesne radove predstave potpuno novim publikama.

Upravo će tako zaljubljenici u ples i plesna događanja kroz tri dana trajanja festivala moći uživati u vrhunskim plesnim izvedbama pod zvjezdanim nebom Savičente.

23. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Što sve možete pogledati?

Petak 22. srpnja

Trg / Square 21:30 – Geometrija daha Laura Aris Alvarez & ZPA, ES/BE/HR

Kaštel Grimani / Castle Grimani 22:00 – Ruins Fubunation, UK

Loža / Loggia 23:00 – Klown Matea Bilosnić, Zadarski plesni ansambl, HR

 

Subota 23. srpnja

Mediteranski plesni centar / MDC 20:00 – Aerowavesovih 25, dokumentarni film Enya Belak, Aerowaves, UK

Kaštel Grimani / Castle Grimani 21:30 – Mosaics Milan Tomášik, Andreja Rauch Podržavnik & SToP, SK / SLO

Trg / Square 22:30 – Waiting for James B. Hélène Taddei Lawson, ArtMouv, FR

 

Nedjelja 24. srpnja

Mediteranski plesni centar / MDC 20:30 – Zagrljaji Ksenija Zec & 21:21, HR

Trg / Square 21:30 – open drift Philippe Kratz, Stanzia Utopia, IT

Kaštel Grimani / Castle Grimani 22:00 – The Others Anton Lachky Company, BE

23. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
Foto: Amelia Lancaster

Detaljne informacije o festivalu i ulaznicama pronađite na službenoj web-stranici festivala i društvenim mrežama.

Foto: PR, Amelia Lancaster

Učitati još
Zatvori