ROTARY DISTRICT dodijelio 268 stipendija u ukupnom iznosu višem od 1.400.000 kuna

ROTARY DISTRICT dodijelio 268 stipendija u ukupnom iznosu višem od 1.400.000 kuna

Danas je u Sisku, Petrinji i Topuskom uručeno 268 ROTARY stipendija srednjoškolcima s potresom pogođenih područja, u ukupnom iznosu višem od 1.400.000 HRK. Rezultat je to humanitarne akcije „STIPENDIRANJE UČENIKA NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU“ koju je pokrenulo preko 50 Rotary klubova iz cijele Hrvatske s ciljem stvaranja preduvjeta za dugoročni nastavak života na ovom području. Srednjoškolcima iz deset škola na području Sisačko-moslavačke županije tako će do kraja lipnja 2021., u dvije rate biti isplaćeno minimalno 5.200 kuna.

Kako bi pomogli obiteljima koje su najviše stradale, ali i osigurali preduvjete za dugoročni nastavak života kroz strateške, održive projekte koji trajno pomažu i osnažuju ljude ovoga kraja, posebno akcijama usmjerenima na obnovu, ne samo građevina i infrastrukture, nego prvenstveno života ljudi, u sklopu projekta „ROTARY ZA BUDUĆNOST“ Rotary klubovi iz cijele Hrvatske, ali i njihovi prijatelji iz inozemstva odlučili su stipendirati srednjoškolce čiji su domovi stradali u potresu te dobili crvene odnosno žute oznake. Uz potonje kriterije kao prioritetne, uzeti su u obzir i uspjesi u školovanju i državnim natjecanjima.

Natječaj je bio otvoren od 1. do 22. veljače 2021. Kako bi dobili stipendije, učenici koji su ostvarili pravo na istu, potpisali su ugovore s humanitarnom udrugom registriranom u Republici Hrvatskoj pod imenom Rotary International District 1913 te otvorili račun u Hrvatskoj poštanskoj banci, na čiji račun će im do kraja lipnja biti uplaćena stipendija u dvije rate.

Među rotarijancima koji su učenicima uručili stipendije bio je i dr. Hrvoje Kenfelj, Guverner Rotary International Distrikta 1913 koji je ovom prilikom izjavio: ”Veseli me da smo kao rotarijanci, uz mnogobrojne druge akcije koje smo pokrenuli nakon katastrofalnog potresa na ovom području, stipendiranjem učenika srednjih škola čiji su domovi potpuno ili znatno oštećeni, ukazali na presudan značaj koji će mladi imati u oporavku i budućnosti ovog kraja. Upravo okretanjem budućnosti – napokon i sama akcija je zbog toga nazvana ”Rotary za budućnost” – prikupljena su u vrlo kratkom vremenu velika financijska sredstva. Žao mi je da ne mogu riječima prenijeti sve one iskrene osmijehe koje smo dobili dok smo razgovarali s našim stipendistima i koji će puniti naša srca još godinama ispred nas.”

Azra Rađenović, predstavnica Rotary Kluba Sisak ovom prigodom je izjavila, “Pomaganjem srednjoškolcima čije su kuće nastradale u ovom razornom potresu, pomažemo njihovim obiteljima i cijelom ovom području. Želimo mladima  osigurati što bolje uvjete za život.  Ovo područje zaslužilo je priliku za budućnost koju će stvarati mladi o kojima brinemo.“

Stipendije će biti uplaćene na prepaid račune učenika do kraja lipnja, potvrdio je Matija Čukman, izvršni direktor Sektora direktnih kanala Hrvatske poštanske banke te naglasio: „Drago nam je da se na ovaj način pruža podrška mladim ljudima koji danas prolaze teško životno razdoblje, a tu su da sutra stvaraju bolju i sretniju Hrvatsku“.

Više informacija o ovoj akciji možete pročitati na www.rotary.hr

Foto: PR

Učitati još
Zatvori