Prepoznajete li junake među nama?

Posljednjih mjeseci intenzivno se pitamo žive li heroji među nama i kako ih zapravo  prepoznati. Prvu polovicu 2020. godine obilježila je pandemija kakvu ne pamte ni naše bake i djedovi, a cijeli svijet je u trenutku stao. Baš kao i mnogi od nas.

A onda su se u toj neizvjesnosti i nesigurnosti pojavili pojedinci koji nisu mogli sjediti sa strane, oni koji su se pitali što oni mogu učiniti i kako mogu pomoći. U vremenima kad je nesigurnost bila jedino sigurna, kad nam se činilo da nikome ništa nije jasno i kada su svaki dan stizale kontradiktorne informacije, ovi su, pa možemo ih bez zadrške nazvati herojima, ulijevali povjerenje i osjećaj da će opet sve biti u redu. Svojim riječima i svojim djelima.

Pomaganje kao sastavni dio života

Jedan od tih heroja među nama je i Fran Peterlin, hrvatski odbojkaški reprezentativac koji tijekom pandemije koronavirusa nije mogao mirovati, već je sa svojom braćom i sestrama pomagao starijima i siromašnijim obiteljima dostavljajući pakete s hranom i higijenskim proizvodima diljem Zagreba. Svoje volontiranje Fran doživljava posve prirodnim jer je u njegovoj obitelji pomaganje sastavni dio života svakog člana.

„U tim sam trenutcima shvatio i koliko je važna organizirana pomoć i mreža pojedinaca koji će se odazvati i pomoći ostavljajući svoje obveze po strani“, govori Fran i zapravo možda i pomalo nesvjesno otkriva gdje je moglo ‘zapeti’. Imate volje, imate resurse, imate hrabrosti, no otkuda krenuti kad želite pomoći?

Iako je svijet globalno selo i čini nam se da je jednostavno i lako reagirati, u takvim trenutcima uistinu su važne organizacije koje znaju kako najefikasnije koordinirati mrežu pojedinaca, volontere koji su sebe i svoje vrijeme nesebično stavili na raspolaganje drugima. Hrvatski Crveni križ uvijek se među prvima odaziva pozivima za pomoć, pa je i ovdje odigrao ključnu ulogu vještom organizacijom volontera. Velika srca, nesebičnost pojedinaca i dobro vođena akcija rezultirali su suradnjom zbog koje su se mnogi od nas osjećali bolje, osjećali sigurnijima. A onda je ovu priču prepoznala i jedna od najvećih globalnih kompanija, tvrtka Procter&Gamble.

U ime robne marke Gillette koja pripada tvrtki Procter&Gamble, zagrebačkom Crvenom križu upućena je donacija od 160.000 kn za pomoć pri nabavi i opremanju mobilnog centra koji će omogućiti pružanje prve pomoći u ovoj, ali i u mogućim budućim izvanrednim situacijama. Osim toga, robna marka Gillette prepoznala je upravo Frana kao svog idealnog ambasadora, koji svojim djelima pokazuje kako je danas više nego ikad važno učiniti pravu stvar.

„Pomaganje je dio P&G-jeve filozofije, a volontiranje i rad u zajednici potiče se među zaposlenicima. U svakodnevnim ritualima, baš kao i u trenucima iznenađenja ili nesigurnosti, želimo podržati zajednice čiji smo dio, kad god im to zatreba. Covid-19 nije promijenio naše mišljenje ili ciljeve – radimo ono što uvijek radimo tijekom humanitarnih kriza – želimo pomoći ljudima koji su najviše pogođeni te institucijama i ljudima koji tu pomoć dostavljaju“, objasnila je Lana Zanne Latos, generalna direktorica tvrtke Procter&Gamble za Hrvatsku i Sloveniju.

Proteklih mjeseci jedino je neizvjesnost bila izvjesna, no čini se kako je i takvu neizvjesnost lakše podnijeti kada do nas stignu vijesti poput ove koju su nam ispričali Fran, Crveni križ i Procter&Gamble.  Zajedno.

Foto: PR

0